Για ένα Ελληνικό άγαλμα, τσακώνονται χρόνια τώρα η Ιταλία και το μουσείο Getty στο Los Angeles. Είναι αυτό που λέει  ο Ελληνικός λαός: «Δυο γάιδαροι μαλώνανε σε ξένο αχυρώνα». Και το λέω αυτό διότι…..

Το γλυπτό “Νικηφόρος Νεολαία” – είναι ένα Ελληνικό χάλκινο άγαλμα σε φυσικό μέγεθος, που δημιουργήθηκε κάπου μεταξύ του 4ου και του 2ου αιώνα π.Χ. – και βρίσκεται στο επίκεντρο μιας συνεχιζόμενης διαμάχης μεταξύ της Ιταλίας και του Μουσείου J. Paul Getty. Το άγαλμα αυτό ανακαλύφθηκε το 1964, παγιδευμένο στα δίχτυα ενός ψαράδικου, στις ακτές της Αδριατικής της Ιταλίας και από τότε βρίσκεται σε διαμάχες και δικαστήρια.

Το Getty museum, που ως γνωστόν έχει τους διασημότερους και πιο ακριβούς δικηγόρους του κόσμου αρνείται να επιστρέψει το γλυπτό, λέγοντας ότι δεν αναγνωρίζει τίποτα, απ΄ όλα όσα δικάζονται σε Ιταλικά δικαστήρια….

Οι φίλοι της τέχνης και των αρχαιοτήτων περιμένουν με αγωνία…. Και αυτό δίνει και σε μας μια ιδέα για το πόσο δύσκολο είναι- και τι αγώνα θέλει η επιστροφή των αρχαίων μας από τα μουσεία της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας κλπ…

 

Η συνέχεια εδώ στο καθημερινό μας μαγκαζίνο nikosonline.gr