«Απολαύστε το καλοκαίρι με τα παιδιά σας! Σύντομα θα τελειώσει… και μαζί η παιδική ηλικία και ανεμελιά!» (George R.R. Martin)

Το καλοκαίρι είναι μια σημαντική περίοδος για «να γεμίσουν οι μπαταρίες» όλης της οικογένειας. Είναι περίοδος ανεμελιάς, ξεκούρασης, παιχνιδιού, δημιουργίας νέων φίλων, εξερεύνησης και ουσιαστικής επικοινωνίας για όλους.  Οι γονείς πρέπει να δώσουν στα παιδιά την ευκαιρία ενός ξεκούραστου αλλά και εποικοδομητικού καλοκαιριού, γιατί μπορεί να γίνει εμπειρία ζωής, διαμόρφωσης προσωπικότητας, διεύρυνσης σχέσεων καθώς και συναισθηματικής εξέλιξης και ωρίμανσης τονίζει η Τζίνα Θανοπούλου Ψυχο-εκπαιδευτική Σύμβουλος, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας. Τα παιδιά μπορούν να απασχοληθούν δημιουργικά, όχι μόνο να είναι κολλημένα στην οθόνη του Η/Υ και της τηλεόρασης.

Σαν γονείς φροντίστε τα παιδιά σας να έχουν ένα ξεκούραστο, όμορφο καλοκαίρι, όχι αναγκαστικά ξοδεύοντας πολλά χρήματα ή ταξιδεύοντας σε εξωτικά μέρη. Αυτό που χρειάζεται από πλευρά σας είναι διάθεση και ποιοτικός χρόνος μαζί τους.

2015-06-06-1433587165-5079845-76a7247bbadcda04b63171bdc55edaca.jpg

139493438_1464270135
Διαβάστε επίσης : Τα υπέρ και τα κατά των ταξιδιών με γκρουπ

Ναι, ποιοτικός χρόνος! Κάτι που μάλλον δεν έχετε σαν εργαζόμενοι γονείς, αλλά που επιθυμούν πολύ τα παιδιά σας. Αξίζει να αναφερθεί η αληθινή αλλά πολύ χαρακτηριστική μαρτυρία ενός παιδιού :
«-Μπαμπά θα μου δώσεις 40€;
-Τι τα θέλεις τόσα λεφτά;
-Πόσες ώρες δουλεύεις καθημερινά και πόσα βγάζεις;
-Δουλεύω οκτώ ώρες, κερδίζω 8 € την ώρα , άρα 64€ την ημέρα.
-Μπορείς να μου δώσεις, λοιπόν, 40€;
-Γιατί θέλεις τόσα χρήματα, είναι πολλά για σένα!
-Έχω στον κουμπαρά μου 25€, αν μου δώσεις 40€ θα έχω 65€.
-Δε μου εξήγησες όμως τι τα θέλεις όλα αυτά τα χρήματα;
-Θέλω να αγοράσω μία μέρα του χρόνου σου που να είσαι απόλυτα αφοσιωμένος σε μένα. Για 65€ μπορείς να το κάνεις;
Και ο πατέρας σιώπησε και σκέφτηκε τις προτεραιότητές του.»

Επομένως, αυτό που επιθυμούν τα παιδιά, ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ, είναι ποιοτικό, ουσιαστικό, ανέμελο χρόνο μαζί σας. Γιατί πόσο άραγε ακόμα θα είναι Παιδιά;Δώστε τους αυτό το «δώρο» το φετινό καλοκαίρι. Αντί για δώρα, ηλεκτρονικά παιχνίδια, καινούρια i-pad, χαρίστε τους μερικές μέρες ποιοτικής ενέργειας και επικοινωνίας, όπου μπορείτε να κάνετε απλές δραστηριότητες και να κτίσετε καλύτερες οικογενειακές σχέσεις.

ΜΕΡΙΚΕΣ ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΕΤΕ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

2015-06-06-1433587233-8253873-296b2d14d2cdd4588bb01dea8151d88b.jpg

• Κρατήστε ποιοτικό χρόνο κάθε μέρα με τα παιδιά σας, ώστε να περνάτε χαρούμενες, χαλαρές στιγμές, κάνοντας απλές, καθημερινές ασχολίες. Αυτό που μετράει περισσότερο δεν είναι τι κάνετε αλλά πώς νιώθετε, καθώς και η ποιότητα και η διάρκεια της επαφής μαζί τους.

• Οι δραστηριότητες με τα παιδιά να έχουν δομή και οργάνωση, ακόμα και το καλοκαίρι. Είναι φυσικό τα παιδιά να είναι πιο χαλαρά μετά το εντατικό πρόγραμμα του χειμώνα, αλλά οι καλοκαιρινές δραστηριότητες πρέπει να έχουν οργάνωση, ώστε να έχουν νόημα και σκοπό (π.χ. συγκεκριμένη ώρα φαγητού, ύπνου, παιχνιδιού, χαλάρωσης κτλ.)Είναι μύθος ότι τα παιδιά δε θέλουν πρόγραμμα το καλοκαίρι. Η οργάνωση τους προσφέρει ασφάλεια, σκοπό και τα ξεκουράζει, ενώ η υπερβολική χαλαρότητα τα αποσυντονίζει.

• Αποφασιστείτε σαν γονείς να «χαρείτε» τη ζωή μαζί τους αυτό το καλοκαίρι. Τα παιδιά είναι καθρέφτες σας! Διαισθάνονται και μοιράζονται τη διάθεσή σας. Αν νιώσουν ότι είστε αγχωμένοι, αρνητικοί ή ότι βαριέστε, θα το εισπράξουν και θα συμπεριφερθούν με ανάλογο τρόπο. Προσπαθήστε να μη δείχνετε το άγχος σας. Χαρείτε «το ΠΑΡΟΝ» μαζί τους, με θετική διάθεση, όσο πιο ανέμελα γίνεται.

• Βοηθήστε τα παιδιά σας να αναπτύξουν ποιοτική σχέση με το χρόνο και το περιβάλλον . Αυτό σημαίνει να μάθουν να παίρνουν θετικά ερεθίσματα, να νιώθουν άνετα και χαρούμενα, χωρίς απαραίτητα να απασχολούνται με τεχνολογία και Μ.Μ.Ε. Μάθετε στα παιδιά σας να απολαμβάνουν τη σχέση με το περιβάλλον τους, το παιχνίδι, τη συζήτηση, την επαφή με τη φύση, το διάβασμα, τα σπορ. Η απασχόληση με την τεχνολογία να γίνεται όχι αποκλειστικά και φανατικά, αλλά με μέτρο .Δυστυχώς στις μέρες μας η τεχνολογία έχει γίνει η «καλύτερη baby-sitter», όμως δεν είναι αυτό που χρειάζονται τα παιδιά σας. Όσο εσείς μειώνετε τη χρήση της τεχνολογίας σε συγκεκριμένες ώρες και την αντικαθιστάτε με πιο ουσιαστικές δραστηριότητες, τόσο πιο πολύ θα τα βοηθήσετε να εξελιχθούν και ωριμάσουν.

• Εμπνεύστε στα παιδιά σας να δοκιμάσουν κάτι καινούριο. Κάθε καλοκαίρι είναι ευκαιρία να μάθουν κάτι καινούριο, να πειραματιστούν, να τεστάρουν τα όριά τους, να αναπτύξουν τη δημιουργικότητά τους, (τέχνες, μουσική, χορό, θεατρικό παιχνίδι & σπορ). Αυτό θα τα διδάξει διαχείριση του άγχους, να κοντρολάρουν τις παρορμήσεις και να διοχετεύουν ενέργεια.

• Εφαρμόστε πρόγραμμα συγκεκριμένων δραστηριοτήτων και ιδεών. Το διάβασμα, η δημιουργική γραφή, οι τέχνες, οι επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, βιβλιοθήκες θα διευρύνουν τη φαντασία τους. Θα τους κάνει να αγαπήσουν τη γνώση και θα συμβάλει στην πνευματική και ψυχολογική τους ανάταση.

πηγή