Η Διεθνής Ένωση Ποδηλασίας (Union Cycliste International-UCI) επέλεξε τη Ρόδο για τη διοργάνωση του Παγκόσμιου Ερασιτεχνικού Κυπέλλου «UCI GRANFONDO RHODES TOUR 2016» (22-24 Απριλίου), στο πλαίσιο των Διευθύνσεων Τουρισμού και του Αθλητισμού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, σύμφωνα με τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Το αθλητικό αυτό γεγονός θα πραγματοποιηθεί στη Ρόδο, προκειμένου να επιμηκυνθεί περαιτέρω η τουριστική περίοδος του νησιού. Η «UCI Gran Fondo World Series» (πρώην UCI World Cycling Tour) είναι μια σειρά από αγώνες που διεξάγονται σε διάφορες χώρες.

Η αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Μαριέτα Παπαβασιλείου ανέφερε πρόσφατα ότι: «Η Διεύθυνση Τουρισμού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου συντονίζεται με την παγκόσμια τάση που θέλει τον Αθλητισμό να αποτελεί μέρος της τουριστικής δραστηριότητας. Εισάγουμε νέες μορφές ταξιδιωτικών εμπειριών, οι οποίες δεν ξεκουράζουν μόνο σωματικά αλλά και πνευματικά. Ο επισκέπτης μέσα από τα εναλλακτικά τουριστικά προϊόντα, εκτονώνεται, δημιουργεί, συμμετέχει και ζει πιο ενεργά τον τόπο που επισκέπτεται. Στο τέλος των διακοπών του παίρνει μαζί στη βαλίτσα του, πέρα από την ανάμνηση και μία εμπειρία ζωής που θα τον συντροφεύει για πάντα».

«Η Ρόδος είναι ένα νησί το οποίο μας εμπνέει να προσφέρουμε στον επισκέπτη μία πλειάδα ειδικών επιλογών. Προσπαθούμε δε καθημερινά να δημιουργούμε εναλλακτικές τουριστικές δραστηριότητες σε όλα μας τα νησιά. Κύριό μας μέλημα είναι να το καταφέρουμε αυτό, όχι μόνο με τις δράσεις που θα οργανώσει και θα υλοποιήσει η Περιφέρεια, αλλά με την ενεργή συμμετοχή όλων των πολιτών. Θεωρώ ότι με όλες αυτές τις δράσεις της ΠΝΑΙ και τη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών, είτε μέσω των εθελοντικών και πολιτιστικών συλλόγων των νησιών μας, είτε μεμονωμένα, δίνεται η ευκαιρία όχι μόνο στους επισκέπτες μας, αλλά και σε όλους εμάς να γνωρίσουμε ή να ανακαλύψουμε ξανά τις ομορφιές του τόπου μας», συμπλήρωσε.

Την άποψη επί του θέματος εξέφρασε και ο διευθυντής της «UCI Granfondo World Series» Έρβιν Φερβέκεν λέγοντας ότι: «Οι αγώνες έχουν καταφέρει να προσελκύσουν χιλιάδες επισκέπτες όπου και αν διοργανώνονται. Βασικός στόχος του UCI Gran Fondo World Series είναι να δώσει σε ερασιτέχνες ποδηλάτες την ευκαιρία να συνδυάσουν την ποδηλασία με τον τουρισμό. Το να διοργανώσουμε λοιπόν ένα προκριματικό αγώνα στη Ρόδο, ταιριάζει απόλυτα με τους σκοπούς μας. Εστιάζουμε όμως και στους παλαιότερους ποδηλάτες οι οποίοι επιθυμούν να αγωνίζονται και σε μεγαλύτερη ηλικία και να ανακαλύπτουν παράλληλα νέους ταξιδιωτικούς προορισμούς. Αυτοί οι αθλητές επισκέπτονται τον κάθε τόπο με τις οικογένειές τους, διαμένουν τουλάχιστον για μία εβδομάδα για να απολαύσουν τις βόλτες με το ποδήλατο, τον ήλιο και να λάβουν μέρος σε ένα ποδηλατικό αγώνα στο τέλος της παραμονής τους. Οι συμμετοχές στο UCI World Cycling Tour ποικίλλουν. Έχουν φτάσει τις 10.000 ενώ ένας μέσος όρος συμμετοχών είναι οι 3.000».

πηγή