Rate this post

Οι καταπράσινες λίμνες της Ελλάδος την Άνοιξη είναι μια πανέμορφη εικόνα για όλους. Όμως, οι πραγματικά… μαγικές λίμνες έχουν τη μορφή ενός παγωμένου Χειμώνα. Με θερμοκρασίες υπό του μηδενός, παρατηρείται το φαινόμενο της ψύξης των λιμναίων υδάτων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι λίμνες να παγώνουν και το τοπίο που αντικρίζουμε να μην μοιάζει σε τίποτα με το ίδιο σημείο κάποια άλλη εποχή. Παρότι το φαινόμενο αυτό είναι σπάνιο στη χώρα μας, έχει παρατηρηθεί πως μερικές φορές οι λίμνες της Βόρειας Ελλάδας κεντρίζουν την προσοχή πολλών ταξιδιωτών, αλλά και κατοίκων των γύρω περιοχών.

Επαγγελματίες και μη, φωτογράφοι, έχουν σπεύσει να απαθανατίσουν τα υδάτινα αυτά οικοσυστήματα, τη στιγμή που παγώνουν την ομορφιά του τοπίου μέσα στα νερά τους. Παρακάτω λοιπόν, παρουσιάζονται μερικές από τις πιο εντυπωσιακές παγωμένες λίμνες της χώρας μας.

Λίμνη Δόξα

LimniDoxa

Η λίμνη Δόξα είναι από τις λίγες τεχνητές λίμνες της Ελλάδος. Βρίσκεται στο υψόμετρο των 900 μέτρων, στην Αρχαία Φενεό Κορινθίας. Στο κέντρο της λίμνης υπάρχει ένα μικρό εκκλησάκι προς τιμήν του Αγίου Φανουρίου. Αυτό συνέβη μετά τη μεταφορά της Μονής Αγίου Γεωργίου σε διπλανό ύψωμα, λόγω των πλημμυρών. Η κατασκευή της λίμνης Δόξα ολοκληρώθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και στηρίχτηκε στον ομώνυμο χείμαρρο που ρέει στην περιοχή. Αξίζει να σημειωθεί πως η λίμνη αυτή ίσως να είναι και «καταστροφικά» όμορφη καθώς έχει πλημμυρίσει αρκετές φορές, καλύπτοντας τον ευρύτερο κάμπο της Φενεού και καταστρέφοντας τις καλλιέργειες των τότε κατοίκων της περιοχής. Οι ταξιδιώτες και περαστικοί συνήθως διαμένουν στο κοντινότερο χωριό που ονομάζεται Γκούρα.

Δρακόλιμνη της Τύμφης

DrakolimniTymfis

Το όνομα Δρακόλιμνη μπορεί εύκολα να μας παραπέμψει σε κάποια από τις αλπικές λίμνες που σχηματίζει η Φύση στα βουνά της Ηπείρου. Οι πιο γνωστές όμως, είναι η Δρακόλιμνη της Τύμφης, Δρακόλιμνη του Σμόλικα, αλπική λίμνη Γκιστόβα του Γράμμου, αλπικές λίμνες Φλέγκες στο Μαυροβούνι και η αλπική λίμνη Βερλίγκα στον Λάκμο. Όλες τους είναι εντυπωσιακές και αξιοθαύμαστες, αλλά η Δρακόλιμνη στο αλπικό λιβάδι της Τύμφης, με το ελλειψοειδές της σχήμα, είναι η πιο όμορφη παγωμένη λίμνη της περιοχής. Το σημείο αυτό, αποτελεί πολυσύχναστο ορειβατικό προορισμό και όλοι οι εκδρομείς τη γνωρίζουν για τους αλπικούς Τρίτωνες που φιλοξενεί στα νερά της. Η Δρακόλιμνη Τύμφης απέχει μία ώρα πεζοπορίας από το καταφύγιο στο διάσελο της Αστράκας και τέσσερις ώρες πεζοπορίας από το Μικρό Πάπιγκο, ενώ ο μόνος τρόπος να την επισκεφτείς είναι με τα πόδια.

Λίμνη Πλαστήρα

LimniPlastira

Ακόμη μια τεχνητή λίμνη στη χώρα μας είναι η Λίμνη Πλαστήρα, η οποία βρίσκεται στο οροπέδιο της Νεβρόπολης στο Νομό Καρδίτσας. Σχηματίστηκε το 1959 με την ολοκλήρωση του φράγματος στο νότιο άκρο της, επί της αρχής του ποταμού Ταυρωπού. Η ιδέα για την κατασκευή της λίμνης αποδόθηκε στον στρατιωτικό και πολιτικό Νικόλαο Πλαστήρα, όταν το 1935 επισκέφθηκε τη γενέτειρά του, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στην περιοχή και τη Μακεδονία. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως πριν την κατασκευή της λίμνης, στο οροπέδιο αυτό υπήρχε το λεγόμενο αεροδρόμιο Νεράιδας, ένα αεροδρόμιο το οποίο δημιουργήθηκε την περίοδο της κατοχής της περιοχής από τους Άγγλους.

πηγή