Rate this post

Αποκαλυπτικά και εξόχως διαφωτιστικά είναι τα στοιχεία που προκύπτουν από την έρευνα της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας ((Eurostat) με τίτλο «Οι λαοί στην Ευρώπη: Ποιοι είμαστε και πώς ζούμε;».

Η έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει αυτό που λίγο πολύ γνωρίζουμε για τη μείωση των γεννήσεων και του πληθυσμού. Πιο συγκεκριμένα, οι γεννήσεις στην Ευρώπη, από 7,8 εκατ. που ήταν το 1964, έπεσαν σε 5,1 εκατ. το 2013. Και ενώ οι γεννήσεις μειώνονται, την ίδια ώρα η μέση ηλικία των Ευρωπαίων ανεβαίνει, από τα 36,2 χρόνια που ήταν το 1994 στα 42,2 χρόνια σήμερα.

Στις χώρες με το γηραιότερο πληθυσμό ξεχωρίζει η Γερμανία με μέση ηλικία τα 45,6 χρόνια ενώ η Μαδρίτη είναι η πρωτεύουσα με τους γηραιότερους κατοίκους στην ΕΕ, καθώς φιλοξενεί σχεδόν 1 εκατ. ανθρώπους άνω των 65 ετών.

Οσο για την Ελλάδα, η χώρα μας ξεχωρίζει για την ηλικία των κατοίκων της (ως η τρίτη γηραιότερη μετά την Ιταλία και τη Γερμανία), αλλά και για τα άδεια σπίτια της (κυρίως εξοχικές κατοικίες κ.ά.), πολλά μάλιστα από τα οποία (ποσοστό μεγαλύτερο του 40%) οικοδομήθηκαν μετά το 1980, αντικατοπτρίζοντας μια οικιστική τάση που παρατηρήθηκε επίσης σε Ισπανία, Ιρλανδία, Πορτογαλία, και Κύπρο. Η Ιρλανδία είναι η χώρα με τον νεαρότερο πληθυσμό καθώς η μέση ηλικία ανέρχεται στα 36,1 χρόνια.

Οσον αφορά στις σχέσεις, καταγράφεται στην Ευρώπη αύξηση των διαζυγίων της τάξης του 150% μετά το 1964, αλλά και μείωση των γάμων κατά περίπου 50% σε σύγκριση με τη δεκαετία του 1960. Όσο για τις χώρες με τα περισσότερα (σε ποσοστό) διαζύγια, αυτές είναι η Λετονία, η Λιθουανία και η Δανία. Στη Ρίγα, μάλιστα, την πρωτεύουσα της Λετονίας,το 16,1% των γυναικών είναι διαζευγμένες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 18,2% των γυναικών στην Ευρώπη ζουν μόνες με τη Σκανδιναβία και τη Γερμανία να κρατούν τα σκήπτρα της μοναξιάς.

Δείτε πόσοι Γάμοι – Διαζύγια έγιναν από το 1954 μέχρι το 2014