Rate this post

Η αύξηση των οδικών αφίξεων για πέμπτο συνεχόμενο μήνα, τον Νοέμβριο, οδήγησε σε μείωση των απωλειών από την αρχή του έτους

Μια …ανάσα από τα 33 εκατομμύρια είναι οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις στο ενδεκάμηνο του 2019, με τις αεροπορικές να εξακολουθούν να κινούνται ανοδικά, ενώ, την ίδια στιγμή, αυξάνονται και οι επισκέπτες που έρχονται στη χώρα μας οδικώς, κλείνοντας την «ψαλίδα» της πτώσης που είχε σημειωθεί κατά τους πρώτους μήνες του έτους.

Οσον αφορά ειδικότερα την κατανομή των αφίξεων στη χώρα μας, από το σύνολο των 32,8 εκατ. που καταγράφηκαν την περίοδο Ιανουαρίου- Νοεμβρίου του 2019, τα 21 εκατ. αφορούν τους τουρίστες που έρχονται στη χώρα μας μέσω των αεροδρομίων, σημειώνοντας άνοδο της τάξεως του 3,8% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Επιπλέον, για την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου του 2019, καταγράφηκαν 11,8 εκατ. οδικές αφίξεις παρουσιάζοντας μείωση κάτω του 1% (-0,9%): Η αύξηση των οδικών αφίξεων για πέμπτο συνεχόμενο μήνα τον Νοέμβριο, οδήγησε σε μείωση των απωλειών από την αρχή του έτους. Σημειώνεται ότι πέρυσι, το σύνολο των διεθνών αεροπορικών και οδικών αφίξεων ήταν στα 32,14 εκατ., με την άνοδο φέτος να είναι στο +2%, γεγονός που επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις για μία ακόμη καλή χρονιά στον ελληνικό τουρισμό.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που επεξεργάζεται το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, ο μήνας Νοέμβριος, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία από τα κυριότερα αεροδρόμια της χώρας, είχε ως χαρακτηριστικό τη μεγάλη άνοδο στα δύο μεγαλύτερα αεροδρόμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Συνολικά, οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις που κατεγράφησαν τον Νοέμβριο του 2019, ήταν αυξημένες κατά +18,5% σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2018, ενώ συνολικά καταγράφηκαν 531 χιλ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις. Η αύξηση αυτή προέκυψε κατά κύριο λόγο στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, όπου παρουσιάστηκε η μεγαλύτερη αύξηση τόσο σε ποσοστιαία όσο και σε απόλυτη διαφορά +22,5%/+72 χιλ. φθάνοντας τους 319 χιλ. επιβάτες. Από τα περιφερειακά αεροδρόμια σημαντική κίνηση, αλλά και σημαντική αύξηση, είχε το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης με ένα +14,1%.

Ως προς τις οδικές αφίξεις, παρά το γεγονός ότι όλη η περίοδος του πρώτου εξαμήνου ήταν πτωτική, από τον Ιούλιο και μετά έχει ξεκινήσει η άνοδος με αποτέλεσμα τελικά στο διάστημα του εντεκαμήνου η μείωση να έχει περιοριστεί μόλις στο 0,9%. Από τον Ιούλιο, για πρώτη φορά οι οδικές αφίξεις παρουσίασαν αύξηση +2,3%, η όποια συνεχίστηκε τόσο τον Αύγουστο (+9,8%/ +221 χιλ. αφίξεις) όσο και τον Σεπτέμβριο με 6,6%. Τον Οκτώβριο, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία που επεξεργάζεται το Insete σημειώθηκε αύξηση 3,6%, η οποία επιταχύνθηκε το Νοέμβριο κατά 4,8%.

Επισημαίνεται εδώ ότι η καταγραφή των οδικών αφίξεων γίνεται από τα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα βάσει υπηκοότητας, ανεξαρτήτως τόπου μόνιμης κατοικίας και -συνεπώς- περιλαμβάνει και αλλοδαπούς μετανάστες στην Ελλάδα που επιστρέφουν από ταξίδι στο εξωτερικό.

πηγή