Rate this post

Βορειοδυτικά της πόλης των Ιωαννίνων και γαντζωμένο σε έναν απόκρημνο λόφο, σε ένα σημείο ανάμεσα σε ποτάμια και με μοναδική θέα, βρίσκεται το χωριό Καταρράκτης.

Κάμερα του epirustravel.eu, τοποθετημένη σε drone, κατέγραψε εντυπωσιακά πλάνα από ψηλά.

Μπορεί φέτος λόγω της πανδημίας κορωνοϊού οι μετακινήσεις να έχουν περιοριστεί και το Πάσχα φέτος να είναι διαφορετικό, ωστόσο ο Καταρράκτης θεωρείται ένα από τα πιο όμορφα χωριά της Ηπείρου την περίοδο της άνοιξης και των γιορτών – και όχι μόνο.

Στο ψηλότερο σημείο του βρίσκεται η πλατεία, η εκκλησία και το καφενείο – τόπος συνάντησης των ντόπιων.

Διάφορα μονοπάτια οδηγούν σε δεκάδες αξιοθέατα της περιοχής, όπως το κτισμένο το 1605 ξωκκλήσι του Άι-Γιώργη, με το καμπαναριό να στέκει αγέρωχο σε δύο γέρικα πουρνάρια. Χαμηλότερα βρίσκεται το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής, το οποίο σύμφωνα με αγιογραφίες του ναού, χρονολογείται από το 1705.

Ακολουθώντας τα ρεύμα του ποταμού Καλαμά, οι επισκέπτες μπορούν να φτάσουν στον μεγάλο καταρράκτη, ο οποίος έχει χαρίσει την ονομασία του στο χωριό. Διάφορα φυσικά μονοπάτια οδηγούν σε εντυπωσιακά και άγρια σημεία του ποταμού.

Στη δυτική πλευρά υπάρχει φαράγγι βάθους 130 μέτρων και μήκους 2 χιλιομέτρων, όχι ιδιαίτερα γνωστό στο ευρύ κοινό. Διακρίνεται για την πλούσια χλωρίδα του, τις διάσπαρτες πηγές και ασβεστολιθικές σπηλιές του.

Στα μέσα της χαράδρας, βρίσκεται ένα μοναδικό δημιούργημα της φύσης για την ευρύτερη περιοχή, το φυσικό Ουρανογέφυρο ή Διαβολογέφυρο για τους ντόπιους, από όπου διέρχεται ο Καλαμάς, μέσα σε ένα καταπράσινο, ανεξερεύνητο τοπίο.

Αυτοκράτορες, ιστορικοί, ποιητές και περιηγητές -μεταξύ άλλων ο Ανδρόνικος Β’ Παλαιολόγος και ο Λόρδος Βύρων- έχουν υμνήσει με τα κείμενα τους τις ομορφιές της περιοχής.

πηγή