Rate this post

Για σχεδόν τρία χρόνια γίνεται η προετοιμασία της μετακόμισης – γι΄ αυτό έδωσα και αυτόν τον τίτλο στο άρθρο. Όσοι έχουμε μετακομίσει ξέρουμε πολύ καλά τι σημαίνει αυτό….. φανταστείτε λοιπόν τι γίνεται όταν μιλάμε για το κολοσσιαίο έργο της μεταστέγασης της Εθνικής Βιβλιοθήκης.

Όταν άρχισαν να δουλεύουν, βρήκαν στα πιο απίθανα σημεία του κτιρίου της βιβλιοθήκης, «θησαυρούς» και ιστορικά αρχέτυπα (δηλαδή όσα βιβλία τυπώθηκαν από την εφεύρεση της τυπογραφίας μέχρι και το 1500). Ανάμεσα σ΄ αυτά σπάνιοι χάρτες, και ανέκδοτο φωτογραφικό υλικό.

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος μετακομίζει στην καινούργια της στέγη, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στο Φαληρικό Δέλτα. Ειδικοί επιστήμονες, συντηρητές και βιβλιοθηκονόμοι συνεχίζουν να εργάζονται ακατάπαυστα, προκειμένου να εκτελέσουν εργασίες καθαρισμού, προληπτικής συντήρησης και ραδιοσήμανσης, ώστε η συλλογή να μεταφερθεί με ασφάλεια στο νέο κτίριο και κάθε τεκμήριο να εντοπίζεται αμέσως στον ηλεκτρονικό κατάλογο της ΕΒΕ. Το πολύπλοκο έργο προετοιμασίας -που χρηματοδοτείται από δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος ύψους 5.000.000 ευρώ και από έκτακτη κρατική επιχορήγηση ύψους 5.200.000 ευρώ- δεν αφορά μια απλή μεταφορά βιβλίων, αλλά τη μετάβαση του θεσμού σε μια νέα εποχή.

Το τιτάνιο έργο καθαρισμού πραγματοποιήθηκε με τη συμβολή …

 

Διαβάστε την συνέχεια, δείτε και μεγάλο φωτορεπορτάζ στο nikosonline.gr