Rate this post

Είναι από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς της Αρκαδίας και από τα ωραιότερα χωριά του Μαινάλου. Είναι η Βυτίνα, η οποία κερδίζει τον ταξιδιώτη από την πρώτη επαφή. Κτισμένη σε μία κατάφυτη περιοχή, όπου δεσπόζουν πεύκα, έλατα και καστανιές, σε υψόμετρο 1.033 μέτρων, στην «αγκαλιά» του Μαινάλου η Βυτίνα διαθέτει τη δική της ακαταμάχητη γοητεία.

Πρόκειται για ένα παραδοσιακό κεφαλοχώρι της Αρκαδίας, ιδιαίτερα αναπτυγμένο τουριστικά. Πιστεύεται ότι πήρε το όνομά της από τη λέξη «Βυθός», επειδή αρχικά ήταν κτισμένη ανάμεσα σε λόφους. Στην αρχαιότητα, στην περιοχή λατρεύονταν η θεά Δήμητρα και ο Ίππιος Ποσειδώνας. Ερείπια του ναού του διασώζονται στην είσοδο προς το χωριό Μαγούλιανα.

Η Βυτίνα έχει χαρακτηριστεί ως το «στολίδι του Μαινάλου» και όχι τυχαία. Ένα πανέμορφο φυσικό τοπίο, με παλιά πετρόκτιστα σπίτια, που έχουν μια ιδιαίτερη αρχιτεκτονική φυσιογνωμία, στην οποία δεσπόζει το περίφημο μαύρο μάρμαρο της περιοχής. Ο περίπατος στα όμορφα στενά της με τα δεντροσκέπαστα δρομάκια, θα ανταμείψουν τον επισκέπτη, ο οποίος από την πρώτη στιγμή θα μαγευτεί από το γαλήνιο και φιλόξενο χωριό.

Η πλατεία της Βυτίνας με την πετρόκτιστη εκκλησία του Αγίου Τρύφωνα, που είναι φτιαγμένη από εντυπωσιακό μαύρο μάρμαρο, ενθουσιάζει όσους την επισκέπτονται. Κοντά σε αυτήν, βρίσκεται η Βιβλιοθήκη, με αξιόλογο ιστορικό αρχείο για την περιοχή, καθώς και το ιστορικό πετρόκιστο κτίριο του «Ελληνικού Σχολείου». Αν την επισκεφτείτε, μην παραλείψετε να κάνετε έναν περίπατο στο «Δρόμο της Αγάπης», μια πραγματικά ρομαντική διαδρομή ανάμεσα σε ψηλά δέντρα.

 

 

πηγή