Μπορεί να απέχει μόνο λίγες ώρες από την Αθήνα, ωστόσο για τους περισσότερους η Φωκίδα αποτελεί έναν ανεξερεύνητο τόπο άγριας ομορφιάς με πλούσιο γεωμορφολογικό τοπίο.

Το πρωτόγνωρο περιβάλλον της παρθένας φύσης συνθέτουν τέσσερα από τα υψηλότερα βουνά της χώρας, η Γκιώνα, ο Παρνασσός, τα Βαρδούσια και η Οίτη, αλλά και η Λίμνη του Μόρνου από την οποία υδροδοτείται η Αθήνα καθώς και ο Ελαιώνας της Άμφισσας, ίσως η μεγαλύτερη έκταση με ελιές που υπάρχει σήμερα.

Το visitgreece παρουσιάζει ένα υπέροχο οδοιπορικό στις ομορφιές της ορεινής Φωκίδας εισάγοντας ακόμα και τους πιο μυημένους στις εξορμήσεις, σε μια από τις πιο όμορφες διαδρομές, ιδανικές για μια μονοήμερη εκδρομή.

Ακολουθώντας την εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας και λίγο μετά τις ιστορικές Θερμοπύλες στρίβουμε αριστερά με κατεύθυνση την Παύλιανη, ένα καταπράσινο χωριουδάκι, που χωρίζεται σε δύο οικισμούς: την Άνω και την Κάτω Παύλιανη.

Στην Κάτω Παύλιανη, κάντε μια στάση για παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού, σπιτικό ρυζόγαλο και παγωτό. Απαραίτητη θεωρείται και μια επίσκεψη στο φυσικό πάρκο εναλλακτικού τουρισμού στις πηγές του Ασωπού ποταμού (μεταξύ Άνω και Κάτω Παύλιανης), όπου μπορείτε να δοκιμάσετε τις αντοχές σας κάνοντας διάφορες αθλητικές δραστηριότητες.

Αφήνοντας πίσω σας την Παύλιανη και ακολουθώντας μια πανέμορφη διαδρομή, φθάνετε στον οικισμό Στρώμη. Σε κοντινή απόσταση ο όμορφος καταρράκτης της Κρέμασης προσφέρεται για υπέροχες αναμνηστικές φωτογραφίες.

Οδηγώντας μέσα σε βαθύσκιωτα δάση φτάνετε στο χωριό Αθανάσιος Διάκος (Ανω Μουσουνίτσα). Από τις πρώτες εικόνες που θα σας εντυπωσιάσουν είναι η μεγάλη πετρόκτιστη πλατεία με τον υπεραιωνόβιο πλάτανο και η πηγή με το τρεχούμενο κρυστάλλινο νερό. Στην πλατεία δεσπόζει επιβλητικά η προτομή του Αθανάσιου Διάκου – του μεγάλου μας ήρωα του 1821 – καθότι το χωριό θεωρείται η γενέτειρά του. Ιδιαίτερα αξιόλογο είναι και το μουσείο, χτισμένο προς τιμήν του εθνικού μας ήρωα.

Για τη διαμονή σας επιλέξτε έναν από τους πετρόκτιστους ξενώνες και δοκιμάστε το αυθεντικό «ρουμελιώτικο» πρωινό με ντόπια εδέσματα.

Αν είστε πεζοπόροι ή αν έχετε τετρακίνηση – και ο καιρός το επιτρέπει – ανεβείτε μέχρι το καταφύγιο στα Βαρδούσια όρη. Από εδώ περνά και το ευρωπαϊκό μονοπάτι μεγάλων διαδρομών Ε4. Η διαδρομή μέσα στο ελατόδασος και η εντυπωσιακή θέα σίγουρα θα σας αποζημιώσουν.

Επιστρέφοντας στο χωριό ξαποστάστε για φαγητό σε μια από τις γραφικές ταβέρνες της πλατείας όπου μπορείτε να γευθείτε όλες τους ρουμελιώτικους γαστρονομικούς πειρασμούς: αυθεντικό κοκορέτσι και κάθε λογής ψητά, πεντανόστιμες χωριάτικες πίτες, τυρί και γιαούρτι. Λίγο πριν την αναχώρησή σας μην παραλείψετε μια βόλτα κάτω στο ποτάμι (στην πλατεία υπάρχει σχετική σήμανση) όπου θα βρεθείτε σ’ ένα κατάφυτο «ελβετικό» τοπίο με τρεχούμενα νερά, που προσφέρεται για ξεκούραση και αναζωογόνηση.

Για την επιστροφή σας μπορείτε να ακολουθήσετε την αντίστροφη πορεία ή εναλλακτικά να κατευθυνθείτε μέσω Λιδωρικίου, Άμφισσας, Δελφών και Αράχωβας. Σ’ αυτή τη περίπτωση θα έχετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε το μοναδικό για την Ελλάδα αναρριχητικό κέντρο που υπόσχεται extreme αναβάσεις στην κορυφή τηςΓκιώνας σε βράχο με κλίση αρνητική και ύψος 1500 μέτρων∙ να θαυμάσετε τη λίμνη του Μόρνου∙ τον φημισμένο ελαιώνα της Άμφισσας και φυσικά τους πασίγνωστους Δελφούς και την πανέμορφη Αράχωβα.

πηγή