Με φαντασμαγορικό τρόπο έπεσε η αυλαία του Πατρινού Καρναβαλιού 2016 το βράδυ της Κυριακής 13ης Μαρτίου ενώπιον χιλιάδων Πατρινών και επισκεπτών, που γέμισαν το Μόλο της Αγίου Νικολάου.

Το Πατρινό Καρναβάλι με το κέφι του, την αμεσότητα και την εξωστρέφειά του γύρισε την πλάτη  και φέτος στην σκληρή πραγματικότητα και άρθρωσε με τον πιο ηχηρό τρόπο πρόταση δημιουργίας, μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας και πέρασε στην ιστορία αποδεικνύοντας ότι ακόμα και σε καιρούς δύσκολους, αποτελεί το πιο γνήσιο και βαθιά ριζωμένο στοιχείο των Πατρινών, που μεταλαμπαδεύεται σε όλους τους Έλληνες.

Η φετινή φαντασμαγορική τελετή λήξης σφραγίστηκε από τα εντυπωσιακά πυροτεχνήματα και την καύση του Καρναβάλου, που μετέδωσαν την απαραίτητη λάμψη υποστηρίζοντας ιδανικά την αναγέννηση και τον ερχομό του νέου μέσα από τις στάχτες του παλιού.

Ο Καρνάβαλος αμέσως μετά την κήρυξη της λήξης-έναρξης από τον Δήμαρχο Πατρέων παραδόθηκε στην πυρά με ένα φαντασμαγορικό τρόπο στη θάλασσα και σε συνδυασμό με την καταιγιστική ρίψη των πυροτεχνημάτων για μεγάλο χρονικό διάστημα, το μεγαλόπρεπο θέαμα έγινε χαιρετισμός για τους απανταχού καρναβαλιστές και ταυτόχρονα ανανέωση του ραντεβού για του χρόνου. Τα φετινά πραγματικά ασταμάτητα πυροτεχνήματα προσέδωσαν την απαιτούμενη αίγλη στο γεγονός.

Πριν το επίσημο τελετουργικό της τελετής λήξης μέλη του Δ.Σ. της Κοινωφελούς Επιχείρησης «Καρναβάλι Πάτρας», της Γνωμοδοτικής Επιτροπής, εθελοντές κ.α. μεταμφιεσμένοι κρατώντας λευκά μπαλόνια χόρεψαν με το τραγούδι-σήμα κατατεθέν του Τάσου Μαραγκού «Πατρινό Καρναβάλι».

 

Οι εορταστικοί φωτισμοί των δρόμων τις καρναβαλικές νύχτες, οι μπάστακες, οι Πατρινοί που πηγαινοέρχονταν στους δρόμους, οι πυρετώδεις προετοιμασίες στο Καρναβαλικό Εργαστήρι του Δήμου Πατρέων, η Τελετή Έναρξης με τα «Κρουστά της Ειρήνης», η έκθεση των στολών στο Παλαιό Αρσάκειο, το παραδοσιακό γλέντι της Τσικνοπέμπτης στην Άνω και Κάτω Πόλη με την αναβίωση του Γάμου της Γιαννούλας της Κουλουρούς, τα γεμάτα μυστήριο Μπουρμπούλια, οι δράσεις των πληρωμάτων στο γεμάτο περιπέτεια, αναζήτηση και καρναβαλική διάθεση 51ο  Παιχνίδι του Κρυμμένου Θησαυρού, οι εξαιρετικά επιτυχημένες εκδηλώσεις του

Καρναβαλιού των Μικρών μέσα από την παρέλαση, το πολύχρωμο Baby Rally, τις Καρναβαλουπόλεις-κεντρικές και περιφερειακές (με την ενεργό συμμετοχή των δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων της πόλης), που έσφυζαν από ζωή και παιδικά χαμόγελα, οι εκδηλώσεις στις συνοικίες και η αναβίωση παραδοσιακών εθίμων, τα μεγαλόπρεπα και  σατιρικά άρματα, η σαγήνη της νυκτερινής παρέλασης του Σαββάτου και το ανεπανάληπτο θέαμα της μεγάλης Παρέλασης της Κυριακής, που δεν πτοήθηκε από τη βροχή, είναι νωπά ακόμα στην εμπειρία των καρναβαλιστών και μέρη ενός μαγευτικού οδοιπορικού πρόσφατης μνήμης.

 

Μετά τα πυροτεχνήματα, τη διασκέδαση ανέλαβαν δυο συγκροτήματα, οι Passepartout σε ήχους balkan, swing, rock n roll, disco, pop, latin όσο σε έντεχνους και λαϊκούς και η τετραμελής ελληνική μπάντα Alcatrash, που πλαισιώνει μουσικά την εκπομπή «The2nightshow» του Γρηγόρη Αρναούτογλου στον Ant1(με κομμάτια των δεκαετιών 80s – 90s,  ελληνικού ρεπερτορίου και ένα πρόγραμμα που βασίζεται στην λογική  των parties) σε μια δίωρη συναυλία, που ξεσήκωσε τον κόσμο.

Το γλέντι μεταφέρθηκε με αμείωτη ένταση και οίστρο στους δρόμους και στα κέντρα διασκέδασης της καρναβαλικής πρωτεύουσας μέχρι πρωίας. Παρουσιάστρια της τελετής λήξης ήταν η Νατάσσα Τραγουστή, που μετέδωσε τον παλμό και τον ενθουσιασμό της μεγάλης γιορτής της Πάτρας.