Σε πρόσφατο δημοσίευμα του bbc.com, η δημοσιογράφος Lindsey Galloway πλέκει το εγκώμιο της Αθήνας, μιας πόλης που παρ’ όλο που δέχεται 4,5 εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο για να μάθουν την ιστορία της, διατηρεί ταυτόχρονα και ισχυρό παρόν.

Με περισσότερες από  250 ημέρες ηλιοφάνειας  το έτος, το καλοκαίρι στην  Αθήνα  μοιάζει ατελείωτο σύμφωνα με τους τουρίστες που την επισκέπτονται, οι οποίοι εκτός του θερμού κλίματος, απολαμβάνουν την ατμόσφαιρα, τα ιστορικά της στοιχεία, την πανέμορφη θέακαι το ρυθμό της.

Συν τοις άλλοις, ο καιρός διευκολύνει ακόμη περισσότερο τις  εκδρομές και τις αποδράσεις  σε κοντινά μέρη στην πόλη, όπως π.χ. την  Ύδρα , ένα νησί που εντυπωσιάζει κάθε τουρίστα με το γραφικό του χαρακτήρα. Παρ’ όλο, μάλιστα, που την επισκέπτονται celebrities και καλλιτέχνες, το νησί διατηρεί το χαλαρό lifestyle που το χαρακτηρίζει, με περιορισμένο αριθμό ξενοδοχείων.

Επιστρέφοντας στην Αθήνα, το δημοσίευμα αναφέρει ότι τα βουνά και τα δάση είναι επίσης σε κοντινή απόσταση για όσους θέλουν να αποδράσουν λίγο εκτός πόλης χωρίς να φτάσουν μακριά, με τον Υμηττό, στα 5-6 χιλιόμετρα από το κέντρο, να θεωρείται ιδανικό για ποδήλατο και για βόλτα με το σκύλο.

Η σύγχρονη κουλτούρα της πόλης, ανάμεσα στις αρχαίες της γωνιές, είναι επίσης κάτι που εντυπωσιάζει τους επισκέπτες της, με κλασικό παράδειγμα τη  ζωντανή γειτονιά στο Κουκάκι,  μόλις δυο βήματα από την Ακρόπολη, η οποία έχει, μάλιστα ανακηρυχτεί μια από τις πιο νέες “hot” γειτονιές, χάρη στα τρέντι εστιατόρια, τα «ζεστά» café και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Για πιο αβάν-γκαρντ καταστάσεις, το δημοσίευμα αναφέρει τα  Εξάρχεια, με την πολύπλοκη ιστορία τους, την αναρχία, την πολιτικοποιημένη νεολαία και την εναλλακτική κουλτούρα τους.

Μέσα σε όλα, το δημοσίευμα αναφέρεται και στο οινικό υπόβαθρο της πόλης, με τα αμπέλια γύρω από την Αθήνα να δίνουν μερικά πολύ καλά κρασιά.

Η κρίση που έχει χτυπήσει την χώρα, αλλά και την Αθήνα πιο ειδικά, δεν γινόταν να μην αναφερθεί στο ίδιο δημοσίευμα. Παρ’ όλο, όμως που οι μισθοί είναι χαμηλοί, η Αθήνα παρουσιάζεται να είναι μια από τις ευρωπαϊκές πόλεις με το πιο  χαμηλό κόστος ζωής, φτάνοντας σχεδόν στο 50% του κόστους ζωής του Λονδίνου.

Οι τουρίστες που την επισκέπτονται, πάντως, εκτιμούν την πολύ καλή γνώση των αγγλικών  που έχουν οι κάτοικοί της και δεν χάνουν ευκαιρία να «ρουφήξουν» την αθηναϊκή εμπειρία, με επισκέψεις σε μουσεία, σε κοντινά νησιά, σε εστιατόρια κ.ο.κ., αλλά και γνωρίζοντας από κοντά τους ντόπιους, που αποτελούν και την καρδιά του ρυθμού της.

πηγή