Αν σταθείς στο λιμάνι της Καβάλας και κάνεις ένα panoramic με το βλέμμα σου, προς την μεριά της παλιάς πόλης σίγουρα θα δεις κάτω από το κάστρο ένα ροζ/σωμόν μακρόστενο κτίριο, με πολλές καμινάδες και τρούλους. Σίγουρα επίσης θα αναρωτηθείς, τι μπορεί να είναι αυτό. Αυτό λοιπόν, τα παλιά χρόνια ήταν σχολείο για εσώκλειστους μαθητές και τώρα, είναι το ωραιότερο ξενοδοχείο της Ελλάδας.

 

Σας γράφω για το Imaret, τον εκπληκτικό αυτό χώρο, που δεν είναι καθόλου ένα ακόμα ξενοδοχείο που στεγάζεται σε ένα διατηρητέο κτίριο, αλλά για ένα ιστορικό μνημείο, που η κ. Άννα Μισιριάν το πήρε κουρέλι και το μετέτρεψε σε ξενοδοχείο πολύ υψηλών προδιαγραφών σε παγκόσμιο επίπεδο. Για να καταλάβετε, αυτόν τον χώρο που θα δείτε τον είχε ο δήμος σαν καφετέρια με πλαστικές καρέκλες – του γύφτου που λέμε. Πάμε λοιπόν να μάθουμε γι’ αυτό.

Το Imaret είναι σπάνιο δείγμα οθωμανικής αρχιτεκτονικής στην Ευρώπη, μοναδικό στην Ελλάδα και βρίσκεται σε μια από τις ωραιότερες τοποθεσίες της Καβάλας, στο Λόφο της Παναγίας κάτω από το Κάστρο της παλιάς πόλης. Η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 1817 και ήταν το δώρο του Μωχάμετ Αλή Πασά, ιδρυτή της αιγυπτιακής δυναστείας, στην πόλη που γεννήθηκε – την Καβάλα. Αρχικά σ’ αυτό το κτίριο υπήρχαν μουσουλμανικά ιεροδιδασκαλεία και ένα πρωτοβάθμιο σχολείο, ενώ επίσης εκτός από τη διδασκαλία του Κορανίου, εδώ μοιραζόταν και ζεστή σούπα σε όσους την είχαν ανάγκη. Ιμαρέτ, άλλωστε, σημαίνει κατά λέξη «κουζίνα για σούπες» [κάτι σαν πανδοχείο]. Και για να το κάνουμε πιο κατανοητό: οι Βυζαντινές πριγκίπισσες έφτιαχναν μοναστήρια, και οι μουσουλμάνες πριγκίπισσες έφτιαχναν Ιμαρετ. Πανδοχεία για τους περαστικούς, τους ταλαιπωρημένους και τους φτωχούς…

 

Διαβάστε την συνέχεια και δείτε εκπληκτικές φωτογραφίες στο www.nikosonline.gr