Το φαράγγι της Σαμαριάς

Στην Κρήτη , στο νομό Χανίων και στην οροσειρά Λευκά Όρη βρίσκεται το φαράγγι της Σαμαριάς. Με μήκος 18 χιλιομέτρων είναι το μεγαλύτερο της Ευρώπης. Η βόρεια είσοδος βρίσκεται στη θέση Ξυλόσκαλο και καταλήγει στο παραθαλάσσιο χωριό Αγία Ρουμέλη στη νότιο μέρος της Κρήτης.
Διασχίζοντας το φαράγγι της Σαμαριάς θα συναντήσετε πήγες με τρεχούμενα νερά, εντυπωσιακές χαράδρες,πελώρια πεύκα και κυπαρίσσια, μία τεράστια ποικιλία πάνω 400 είδη φυτών, καθώς και τα αγριοκάτσικα της Κρήτης, τα γνωστά ”κρι – κρι”.

Το μονοπάτι για να το διασχίσετε πρέπει να γνωρίζετε ότι θα χρειαστείτε περίπου 4 – 8 ώρες, που σημαίνει κατάλληλα υποδήματα και μία ικανοποιητική φυσική κατάσταση.Υπάρχει και μία συντομότερη διαδρομή όπου ξεκινάτε από την Αγία Ρουμέλη και περπατάτε μέχρι τις Σιδερόπορτες, το στενότερο σημείο του φαραγγιού, όπου εκεί το ύψος των βράχων φθάνει τα 350 μέτρα και πλάτος σχεδόν 2 μέτρα!

sasmaria map
Από την 1η Μαΐου μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου ( καιρού επιτρέποντος ) είναι επισκέψιμο το φαράγγι και οι επισκέπτες θα πρέπει να έχουν εξέλθει μέχρι τις 7 το απόγευμα, διότι απαγορεύεται η διανυκτέρευση. Ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες το φαράγγι μπορεί να κλείσει, καθώς με μία δυνατή νεροποντή, υπάρχει ο κίνδυνος υπερχείλισης του ποταμού που ρέει μέσα στο φαράγγι και τραυματισμών από πτώσεις βράχων.
Στη μέση σχεδόν του φαραγγιού βρίσκεται το χωριό της Σαμαριάς που έχει εκκενωθεί το 1962 , την χρονιά εκείνη ανακηρύχθηκε η ίδρυση του Εθνικού Δρυμού. Μπορείτε να απολαύσετε την κρητική αρχιτεκτονική καθώς και κάνετε μία στάση για ανάκτηση δυνάμεων.
Στο Ξυλόσκαλο όπου είναι η βορεινή είσοδος του φαραγγιού έχετε την δυνατότητα να φτάσετε είτε μόνοι σας με λεωφορεία που σας μεταφέρουν στο σημείο, είτε να επιλέξετε κάποια εκδρομή που διοργανώνονται από τις περισσότερες πόλεις της Κρήτης. Στην έξοδο της Αγίας Ρουμέλης θα βρείτε μαγαζιά, ενοικιαζόμενα δωμάτια καθώς επισής και παραλία για να κάνετε το μπάνιο μετά από τόση πεζοπορία. Οι χιλιάδες επισκέπτες που περνούν τη Σαμαριά κάθε καλοκαίρι, καταλήγουν εδώ για να πάρουν το φέρρυ που θα τους μεταφέρει προς το Λουτρό και τη Χώρα Σφακίων (ανατολικά) ή προς την Σούγια και Παλιόχωρα (δυτικά).