Το πανέμορφο χωριό Θεοδωράκι στον νομό Πέλλας στο όρος Πάικο

Το Θεοδωράκι βρίσκεται στον Νομό Πέλλας κοντά στην Αριδαία στους πρόποδες του όρους Πάικου, περιτρυγιρισμένο από βουνά σε υψόμετρο 450 μέτρων περίπου και αριθμεί σε 500 περίπου κατοίκους που ασχολούνται με την κτηνοτροφία και την γεωργία.

Το Θεοδωράκι δημιουργήθηκε τον 14ο αιώνα. Το χωριό παρέμεινε χριστιανικό κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας και στις αρχές του 20ού αιώνα είχε αμιγώς χριστιανικό πληθυσμό,ελληνικης καταγωγης

Όσοι επισκεφτείτε το χωριό μπορείτε να θαυμάσετε το φράγμα της μάτιτσας βόρεια του χωριού, τις πηγές του χωριού , το συμμαχικό μονοπάτι της Αβράμιτσας σμιλευμένο σε πέτρα την διαδρομή προς τα μεγάλα Λιβάδια Πάικου!!!
Δάση οξιάς έλατα
Στο χωριό βρίσκεται η εκκλησία αφιερωμένη στην Ανάληψη του Σωτήρος, η οποία έχει κηρυχθεί διατηρητέο μνημείο και έργο τέχνης.
Η εκκλησία, τρίκλιτη βασιλική με ανοικτή στοά στην δυτική και νότια πλευρά της και τοιχογραφίες στο εσωτερικό, κτίστηκε περίπου το 1800.
Στην εκκλησία φυλάσσονται εικόνες οι οποίες χρονολογούνται από το 1778. Το τέμπλο αγιογραφήθηκε το 1878 από τον Εμμανουήλ Σταματιάδη

Πληροφορίες – φωτογραφίες: Γιάννης Παπαντωνίου