Είναι κρίμα, τόσο το μουσείο, όσο και ο αρχαιολογικός χώρος της Ελευσίνας να μην υπάρχουν μέσα στους top προορισμούς των τουριστών και των επισκεπτών της πατρίδας μας. Κρίμα, γιατί και μεγάλο ενδιαφέρον έχουν αλλά και τεράστια ιστορία….

Κάθε μουσείο της Ελλάδας έχει αριστουργήματα, τα οποία πάνε χαμένα, λόγω της κακής παρουσίασης και της εγκατάλειψης των ίδιων των κτιρίων. Τα μουσεία μας είναι παλιά, ακαλαίσθητα, με κακό φωτισμό και άθλια παρουσίαση των αρχαίων ευρημάτων. Ελάχιστα μουσεία μας έχουν εκσυγχρονιστεί….

 

Η Ελευσίνα ήταν η πόλη του Αισχύλου, των Ελευσίνιων Μυστηρίων, της Δήμητρας και της Περσεφόνης. Σήμερα στην πόλη της Ελευσίνας, μέσα στον αρχαιολογικό χώρο βρίσκεται το κτίριο του μικρού Αρχαιολογικού Μουσείου, παρατημένο, με ευρήματα στρυμωγμένα και κακοπαρουσιασμένα. Με άθλια ράφια στους τοίχους, με μωσαϊκό πάτωμα της κακιάς συμφοράς, χωρίς φωτισμό και σύγχρονες προδιαγραφές. Το μουσείο χτίστηκε το 1890, και φιλοξενεί στις έξι αίθουσές του σπουδαία γλυπτά και αντικείμενα.

 

Αυτό το μικρό μουσείο, αντικατοπτρίζει εγκατάλειψη, μουσειακές αντιλήψεις άλλων εποχών και με αρχαιολογικούς θησαυρούς να είναι λάθος τοποθετημένοι και χωρίς καμία συντήρηση. Η Ελλάδα θα μπορούσε να βγάζει πολλά εκατομμύρια από τα Μουσεία της. Πολλά περισσότερα απ’ ότι σήμερα. Και αυτό αφορά όχι μόνο την Ελευσίνα, αλλά και τα μουσεία όλης της επικράτειας.

 

Στις 31 Οκτωβρίου 2017 είχα αναρτήσει ένα άρθρο για την κατάντια του Μουσείου της Ελευσίνας- δημοσιεύοντας εικόνες εγκατάλειψης και ντροπής…. Στο άρθρο θα δούμε αν τα έφτιαξαν….

 

Η συνέχεια στο καθημερινό μας μαγκαζινο nikosonline.gr