Της έχουν αποδώσει το όνομα η «πόλη των ευεργετών» και ο τίτλος αυτός δεν είναι διόλου τυχαίος. Άλλωστε, στο Μέτσοβο γεννήθηκαν σημαντικοί ευεργέτες της Ελλάδας, ανάμεσα τους ο Γεώργιος Αβέρωφ, ο Δημήτριος Ζαμάνης και ο Μιχαήλ Τοσίτσας.

Άλλωστε, η όμορφη και γραφική αυτή κωμόπολη της Ηπείρου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη και ξακουστή για την ευεργεσία. Είναι, όμως, φημισμένη και για την αναλλοίωτη βουνίσια ομορφιά και παράδοσή της, αποτελώντας σταθερή αξία και δημοφιλή προορισμό όλες τις εποχές του χρόνου.

Το Μέτσοβο είναι ένας πανέμορφος παραδοσιακός οικισμός – με τη χαρακτηριστική αρχιτεκτονική και την εμβληματική πλατεία του – και είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1.150 μέτρων, ανάμεσα στα βουνά της Πίνδου. Ο καλαίσθητος αυτός αρχοντικός οικισμός, με το άφθονο πράσινο αλλά και τα επιβλητικά βουνά γύρω του θα σας κλέψει την καρδιά από την πρώτη στιγμή.

Τα πλακόστρωτα δρομάκια, τα πετρόχτιστα σπίτια του, μα κυρίως ο αναλλοίωτος χαρακτήρας του μαγεύουν και ταξιδεύουν τον επισκέπτη. Το Μέτσοβο έχει και πολλά αξιοθέατα, που συνδέουν το ένδοξο παρελθόν του με το παρόν. Το Λαογραφικό Μουσείο του Ιδρύματος Τοσίτσα, που στεγάζεται στο αρχοντικό Τοσίτσα και φιλοξενεί παραδοσιακά υφαντά, έπιπλα, φορεσιές και αγροτικά σκεύη που ταξιδεύουν τον επισκέπτη στον χρόνο και το πλούσιο παρελθόν της περιοχής, ενώ από το 1988 λειτουργεί η Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ με περίπου 250 έργα τέχνης.