Από μικροί, τότε που πηγαίναμε στις πορείες και τις διαδηλώσεις, αναρωτιόμασταν τι δουλειά έχει ένας αντιπαθέστατος Αμερικανός πολιτικός να στέκεται αγέρωχος στην Ρηγίλλης. Τι έκανε για την Ελλάδα- τι πρόσφερε και του στήσαμε ανδριάντα;

Το άγαλμα του Χάρι Τρούμαν είναι ένα ορειχάλκινο άγαλμα του 33ου Προέδρου των ΗΠΑ, Χάρι Τρούμαν. Φιλοτεχνήθηκε από τον γλύπτη Φέλιξ Γουέλτον, έχει ύψος 3,20 μέτρων και στηρίζεται σε ένα μαρμάρινο βάθρο. Βρίσκεται στη συμβολή της Λεωφόρου Βασιλέως Κωνσταντίνου 42 με την Οδό Βασιλέως Γεωργίου Β΄, στην περιοχή της Ρηγίλλης. Στήθηκε το 1963 ερήμην της δημοτικής αρχής και χωρίς την άδειά της. Επίσης δεν μας λένε ποιος το πλήρωσε.

Από την δεκαετία του ΄60 μέχρι σήμερα, το άγαλμα έχει βανδαλιστεί πολλές φορές. Από βόμβες και μπογιές, μέχρι πριόνισμα στα πόδια και γκαζάκια. Είναι το πιο μισητό άγαλμα που έχουμε στην Αθήνα. Επί χούντας δέχτηκε δύο βομβιστικές επιθέσεις με τη δεύτερη μάλιστα να έχει και θύμα έναν αστυνομικό. Τον Μάρτιο του 1986 εξερράγη στο άγαλμα ισχυρή ωρολογιακή βόμβα. Με αφορμή την επίθεση ο τότε δήμαρχος Αθηναίων Δημήτρης Μπέης πρότεινε αντί του Τρούμαν να τοποθετηθεί άγαλμα του Αβραάμ Λίνκολν, αλλά η πρότασή του απορρίφθηκε. Την επόμενη χρονιά η….

H συνέχεια εδώ στο αγαπημένο nikosonline.gr