Λίγα χρόνια πριν, όχι πολλά ( οι 35ηδες και πάνω θα καταλάβουν) όταν κάποιος καλούσε έναν φίλο για να έρθει στο σπίτι του για παρέα, η συζήτηση ξεκινούσε στην κουζίνα με τον οικοδεσπότη να αρχίζει την ιεροτελεστία. Για να γίνουμε πιο σαφείς για τους νεότερους : έπαιρνε μία κούπα έριχνε  το καφέ, τη ζάχαρη και μία κουταλιά νερό , όχι παραπάνω γιατί νερούλιαζε…! και ”χτυπούσε” το καφέ με ένα κουταλάκι.

Στην σημερινή εποχή αυτή η διαδικασία έχει αλλάξει, την έχει αντικαταστήσει το ”τι καφέ να σου παραγγείλω” , όπως επίσης και πολλά άλλα που είχαμε συνηθίσει να κάνουμε, πλέον γίνονται με άλλους τρόπους ή καθόλου.

Ας δούμε παρακάτω μερικά από αυτά :

  • Πρώτα από όλα το αυτονόητο που αλλάζουμε κανάλια με το τηλεκοντρόλ, πιο παλιά έπρεπε να σηκωθείς να αλλάξεις κανάλι από το κουμπί της τηλεόρασής. Βέβαια δεν είχες πολλές επιλογές στο τι κανάλι θα παρακολουθήσεις ήταν μόνο τρία.

Αποτέλεσμα εικόνας για τηλεοραση 80ς

  • Η επικοινωνία τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει ριζικά. Όπως και οι φάρσες τηλεφωνικώς. Παλιά για να κάνει χαβαλέ η παρέα μαζευόντουσαν σε ένα σπίτι και από εκεί έπαιρναν τηλέφωνα στη τύχη και έκαναν φάρσες… για να έβρισκε αυτός που τον καλούσαν ποιος ήταν έπρεπε να ΄χε μπάρμπα στη Κορώνη…! Όσο για τις αναπάντητες, απλά δεν υπήρχαν.

Αποτέλεσμα εικόνας για τηλεφωνικα φαρσα

  • Όταν αγοράζουμε ένα κινητό από τις πρώτες ρυθμίσεις που κάνουμε είναι το να επιλέξουμε τον αγαπημένο ήχο κλήσης. Πιο παλιά την εποχή που πρωτοβγήκαν τα κινητά, εκτός από τους κλασικούς ήχους, μπορούσες να το παίξεις Μπετόβεν και να γράψεις τη μουσική που ήθελες. Βέβαια δεν είχε νότες, αλλά είχε 2#a1 2#f2 8c2 8 d2 που αντιστοιχούσαν σε νότες. Οι ψαγμένοι είχαν παρτιτούρες με τις αντιστοιχίες μελωδιών και το έπαιζαν μουράτοι!

* η μελωδία από τον ιππότη της ασφάλτου ήταν στη κορυφή των chart!!!

ccm-nokia-composer-png

  • Το χειροκίνητο rewind! Ένας στυλός και μία κασέτα. Πριν από usb, ipod, cd υπήρχαν τα κασετόφωνα που στα περισσότερα αυτό το αναθεματισμένο κουμπί του rewind χαλούσε, οπότε έβαζες το στυλό ή το μολύβι στο γρανάζι της κασέτας και το έκανες ανεμόπτερο με σκοπό να γυρίσεις πίσω να ξανακούσεις το αγαπημένο σου τραγούδι!

Αποτέλεσμα εικόνας για στυλος κασετα

Σχετική εικόνα

  • Η επικοινωνία με τους ραδιοφωνικούς σταθμούς για να παίξει το τραγούδι που ήθελες γινόταν μόνο με τηλέφωνο, πχ ”γεια σας ο Γιάννης από την Καλλιθέα είμαι και θέλω να βάλετε του Μπίγαλη το Μποιγκ 747 και το αφιερώνω στην Δήμητρα” δεν υπήρχαν ούτε sms, facebook,viber κτλ …

Αποτέλεσμα εικόνας για ραδιοφωνικος σταθμος thlefvna 90s

  • Πάω να πάρω σουβλάκια, μόνο έτσι, έτρωγες σουβλάκια στο σπίτι, ντελιβεράδες ούτε κατά διάνοια! Με τις παραγγελίες παραμάσχαλα πήγαινες στο σουβλατζίδικο περίμενες τον σουβλατζή να σου φτιάξει την παραγγελία, πίτα -καλαμάκι χοιρινό – πατάτα – κρεμμύδι – τζατζίκι, ούτε γύρος , ούτε σως, κλασικό παραδοσιακό.

Σχετική εικόνα

Αλλάζουν οι εποχές και κάποια πράγματα μένουν πίσω, άλλα είναι για καλό και άλλα όχι, όπως και να έχει καλό να θυμόμαστε πως ήταν οι καταστάσεις στο κοντινό παρελθόν για να εκτιμούμε, αυτά που τα θεωρούμε αυτονόητα!