Σπήλαιο Διρού στο Νομό Λακωνίας

Το σπήλαιο Διρού (Βλυχάδα) είναι ένα από τα ωραιότερα σπήλαια στον κόσμο.

Βρίσκεται στα δυτικά παράλια στο Νομό Λακωνίας, στον όρμο του Διρού. Το σπήλαιο ξεκίνησε να σχηματίζεται πριν από εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια. Μερικοί από τους σταλαγμίτες και τους σταλακτίτες που πλέον βρίσκονται κάτω από το νερό, σχηματιστήκαν όταν η επιφάνεια της θάλασσας ήταν αρκετά χαμηλότερα από το επίπεδο στο οποίο βρίσκεται σήμερα.

Μέσα στο σπήλαιο της Βλυχάδας έχουν βρεθεί απολιθωμένα οστά από πάνθηρα, ύαινα, λιοντάρι, ελάφι, κουνάβι και ιπποπόταμο. Κοντά στην φυσική είσοδο έχουν βρεθεί κεραμικά που υποδηλώνουν ανθρωπινή παρουσία.

Το νερό που βρίσκεται μέσα στο σπήλαιο είναι υφάλμυρο, με μεγάλη σκληρότητα και θερμοκρασία περίπου 14οC. Η θερμοκρασία του σπηλαίου κυμαίνεται μεταξύ 16 με 19οC.

Μπροστά από το σπήλαιο της Αλεπότρυπας βρίσκεται η παραλία του Διρού, από τις ομορφότερες παραλίες στο Νομό Λακωνίας.

Η θάλασσα είναι πεντακάθαρη με γαλαζοπράσινα νερά και κάθε επισκέπτης μπορεί να απολαύσει το κολύμπι του εκεί. Ο επισκέπτης πηγαίνοντας εκεί, εκτός από τα σπηλαία Διρού και την θάλασσα, θα θαυμάσει το εξαιρετικής ομορφιάς τοπίο της Μάνης. Ο επισκέπτης μπορεί να φτάσει εκεί, είτε μέσω της Σπάρτης, περνώντας από το Γύθειο, είτε μέσω της Καλαμάτας, περνώντας από το Οίτυλο.