Σάλος έχει προκληθεί με τον τάφο του Δημήτρη Μητροπάνου, καθώς η οικογένειά του έκανε αίτημα να μη γίνει εκταφή του αγαπημένου τραγουδιστή που πέθανε τον Απρίλιο του 2012.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», η χήρα του συμπολίτη καλλιτέχνη, Βένια, στις 10 Φεβρουαρίου, ζήτησε από την αρμόδια υπηρεσία Κοιμητηρίων του Δήμου Αθηναίων «να μη συντελεστεί η εκταφή και να παραμείνει ο τάφος εσαεί δεδομένου ότι ο αείμνηστος, όπως μαρτυρείται στον Τύπο αλλά και στις καρδιές των ανθρώπων, διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στο συλλογικό πολιτιστικό γίγνεσθαι της Ελλάδας και θα ήταν ευχής έργον να μπορούσε να παραμείνει επισκέψιμος ο τόπος της τελευταίας του κατοικίας. Ο Δημήτρης Μητροπάνος συνεισέφερε στον πολιτισμό από το δικό του μετερίζι για πάνω από 45 χρόνια και θεωρούμε εύλογο αίτημα την παραμονή του τάφου του εσαεί στο σημείο, χωρίς περαιτέρω οικονομική επιβάρυνση».

Το αίτημα θα συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο την Πέμπτη.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα: «Όπως αναφέρεται στα σχετικά έγγραφα, η ταφή του τραγουδιστή έγινε στις 16 Απριλίου 2012 σε τάφο τριετούς χρήσεως με την καταβολή των αναλογούντων τελών και δικαιωμάτων». Ο κανονισμός του κοιμητηρίου ορίζει πως, η ανακομιδή των οστών γίνεται μετά από 3 χρόνια, ωστόσο, είναι δεκτή η παράταση εκταφής για ένα μόνο έτος, αν το ζητήσουν οι οικείου του νεκρού και δημιουργείται πρόβλημα στην ομαλή λειτουργία του κοιμητηρίου, ενώ γίνεται και η καταβολή προκαταβολικά του δικαιώματος παρατάσεως.

Σύμφωνα με τις σχετικές αναφορές, όντως δόθηκε παράταση ταφής έως τις 12/04/2016 αλλά «τα ανωτέρω τέλη παράτασης ταφής δεν έχουν πληρωθεί».

Η υπηρεσία του Δήμου αναφέρει από την πλευρά της πως : Ο κανονισμός δίνει τη δυνατότητα να παραχωρούνται τάφοι τριετίας τιμής ένεκεν για να θάβονται πρόσωπα «και μόνον αυτά, με εθνική κοινωνική και πολιτική δράση που πρόσφεραν μεγάλες υπηρεσίες στο Έθνος».

Η υπηρεσία δεν εισηγείται θετικά ή αρνητικά, ενώ δεν υπάρχει και εισήγηση της διαπαραταξιακής επιτροπής που προφανώς υπολειτουργεί.

Σημειώστε πως οι τάφοι τριετίας στο Α’ Κοιμητήριο Αθηνών παραχωρούνται με τέλη που κυμαίνονται μεταξύ 1.250-1.850 ευρώ, ενώ οι οικογενειακοί που αγοράζονται κοστίζουν και πάνω από 80.000 ευρώ.

πηγή