Ό,τι λάμπει δεν είναι πάντοτε χρυσός. Του λόγου το αληθές αποδεικνύει η μίξη πολύτιμων μεταλλευμάτων για την παραγωγή ενός από τα μετάλλια στο Ρίο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του MarketWatch, από το 2012 στους Ολυμπιακούς στο Λονδίνο η τιμή του χρυσού και του ασημιού έχουν υποχωρήσει κατά 17% και 28% αντίστοιχα, αποσπώντας ένα τμήμα από την εγγενή αξία των ολυμπιακών μεταλλίων.

Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι η αξία ενός… χρυσού μεταλλίου υπολογίζεται σήμερα στα 601 δολάρια, φθηνότερο δηλαδή κατά 12% από τα 677 δολάρια τέσσερα χρόνια πριν. Αυτό μάλιστα, ακόμα και αν τα μετάλλια για τους αγώνες του Ρίο ήταν τα πιο βαριά που έχουν φτιαχτεί ποτέ για Ολυμπιάδα, καθώς ζύγιζαν 500 γραμμάρια ή 17,6 ουγγιές. Το 2012 το χρυσό μετάλλιο ζύγιζε 412 γραμμάρια.

Τα χρυσά μετάλλια του Ρίο είναι φτιαγμένα από 494 γρ. ασημιού και 6 γραμμάρια χρυσού. Με βάση τις τιμές κλεισίματος των συμβολαίων την ημέρα της τελετής έναρξης -19,82 δολ. ανά ουγγιά το ασήμι και 1.344,40 δολ. ανά ουγγιά ο χρυσός- το ολυμπιακό μετάλλιο αξίζει 319 δολ. για το ασήμι και 282 δολ. για τον χρυσό του. Σύνολο, 601 δολάρια.

Η αξία του μπόνους

Στις μέρες μας, η Ολυμπιακή Επιτροπή των ΗΠΑ προφέρει μια επιταγή 25.οοο δολαρίων σε κάθε νικητή χρυσού μεταλλίου. Ωστόσο, αυτό είναι απλά μια αρχή, καθώς σε ένα δημοφιλές άθλημα ένα χρυσό μετάλλιο μπορεί να προσφέρει εκτός από την καλή φήμη, ευκαιρίες εκατομμυρίων δολαρίων.

Το χρυσό μετάλλιο αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά όνειρα ενός αθλητή. Όμως δεδομένου ότι στους Αγώνες του Λονδίνου δόθηκαν 301 μετάλλια, με το καθένα να κουβαλά διαφορετική ιστορία για το πώς αποκτήθηκε, είναι σχεδόν αδύνατο να πει κανείς ποια είναι η πραγματική του αξία.

1,2