Μετά από 11 μήνες ακινησίας, ο μετροπόντικας άφησε το σταθμό της Νίκαιας την προηγούμενη εβδομάδα, ξεκινώντας την πορεία του προς το Πειραιά.

Ήταν Απρίλιος του 2015 όταν το μηχάνημα εκσκαφής σηράγγων έφτασε στην Νίκαια, τον τρίτο σταθμό της επέκτασης από την Αγία Μαρίνα ως το Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά.

Τότε, υπολογίζονταν πως η συντήρησή του θα διαρκούσε λίγες μόνο βδομάδες και σύντομα θα ξεκινούσε και πάλι την εκσκαφή της σήραγγας ώστε να φτάσει στο σταθμό Μανιάτικα μέσα στο καλοκαίρι. Οικονομικά αλλά κυρίως γραφειοκρατικά προβλήματα όμως παρέτειναν την στάση του στο σταθμό της Νίκαιας για σχεδόν ένα χρόνο.

Ο μετροπόντικας αναμένεται να διανύσει τα 842 μέτρα που τον χωρίζουν από το σταθμό Μανιάτικα ως το επόμενο καλοκαίρι. Η ταχύτητά του πάντως εξαρτάται από το είδος του υπεδάφους που θα συναντήσει.

Εν τω μεταξύ, τα έργα στο σταθμό του λιμανιού του Πειραιά βρίσκονται επιτέλους σε εξέλιξη. Πρόκειται για έναν δύσκολο κατασκευαστικά σταθμό, δεδομένης της εγγύτητάς του με τη θάλασσα ενώ δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα οι αρχαιολογικές ανασκαφές.

AM_Peiraias_progress_Jan16_LG

Η πορεία των εργασιών του έργου τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του  2016, σύμφωνα με την Αττικό Μετρό, έχει ως εξής:

 • Σταθμός Αγία Βαρβάρα: Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες υδατοστεγάνωσης, κατασκευής περιμετρικών τοίχων ως το επίπεδο έκδοσης εισιτηρίων καθώς και οι εργασίες κατασκευής τοίχων ως το επίπεδο οροφής. Ολοκληρώθηκε η κατασκευή τοιχίων και δαπέδου αποβαθρών. Στο Φρέαρ Μεγ. Αλεξάνδρου ολοκληρώθηκε η εργοταξιακή κατάληψη καθώς και οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. Σε εξέλιξη βρίσκονται οι προπαρασκευαστικές εργασίες για εκσκαφή.
 • Σταθμός Κορυδαλλός: Σε εξέλιξη βρίσκεται η υδατοστεγάνωση και μόνιμη επένδυση του σταθμού ενώ σε τελικό στάδιο βρίσκεται η μετεγκατάσταση των εγκαταστάσεων ΤΒΜ (Ιανουάριος).
 • Σταθμός Νίκαια: Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες συντήρησης ΤΒΜ (Ιανουάριος) και κατασκευής μόνιμης επένδυσης του σταθμού:
  α) κατασκευή εξωτερικών περιμετρικών τοιχίων (ανατολικής όψης) μεταξύ των αξόνων 3-4, από τη στάθμη +20,62 έως +24,17.
  β) ανέγερση ικριωμάτων για την κατασκευή τμήματος της πλάκας οροφής (επίπεδο -0) μεταξύ των αξόνων 3-4.
  Επίσης, σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες αποκατάστασης τμήματος της πλάκας της βόρειας και νότιας αποβάθρας μεταξύ των αξόνων 11 – 13, λόγω των εργασιών του ΤΒΜ. Στη βόρεια είσοδο σε εξέλιξη βρίσκεται η τοποθέτηση εργοταξιακής κατάληψης και η αποξήλωση υφιστάμενων κατασκευών καθώς και η κατασκευή κλωβών οπλισμού πασσάλων.
 • Σταθμός Μανιάτικα: Σε εξέλιξη (Ιανουάριος) βρίσκονται οι εργασίες εκσκαφής και εφαρμογής εκτοξευόμενου σκυροδέματος 12ου επιπέδου του κυρίως κτηρίου του σταθμού. Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες κατασκευής προεντεταμένων αγκυρίων και αγκυρίων βράχου του κυρίως κτηρίου του σταθμού. Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες εκσκαφής και προσωρινής αντιστήριξης φάσης Α1 (ανατολική στοά) και φάσης Α2 (δυτική στοά) του νότιου μετώπου της κύριας σήραγγας. Σε εξέλιξη (Φεβρουάριος) βρίσκονται οι εργασίες εκσκαφής του 13ου επιπέδου του κυρίως κτηρίου του σταθμού.
 • Σταθμός Πειραιάς: Σε εξέλιξη βρίσκεται η κατασκευή διαφραγματικών τοίχων. Στο Φρέαρ εξελίσσεται αρχαιολογική ανασκαφή. Ξεκίνησαν οι εργασίες διερευνητικής τομής για τους αγωγούς της οδού Κόνωνος (σύνδεση αμαξοστασίου ΗΣΑΠ).
 • Σταθμός Δημοτικό Θέατρο: Στον κυρίως σταθμό, σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες τοποθέτησης οπλισμών περιμετρικών τοιχίων, από το επίπεδο των αποβαθρών έως το επίπεδο μετεπιβίβασης καθώς και οι σκυροδετήσεις εσωτερικών τοιχίων από το επίπεδο θεμελίωσης έως το επίπεδο αποβαθρών. Στο υπόγειο τμήμα του σταθμού εξελίσσονται εργασίες εκσκαφής Α΄ φάσης -top και bench – (πρόοδος εκσκαφής 41,78μ/46,545μ.) και οι εργασίες εκσκαφής Β΄ φάσης – top και bench – (πρόοδος εκσκαφής 22,78μ/46,545μ.). Στην είσοδο της πλατείας Κοραή, σε εξέλιξη βρίσκεται η εγκατάσταση συστήματος προσωρινής αντιστήριξης (εκτοξευόμενο σκυρόδεμα, προεντεταμένα αγκύρια, αντιρίδες) έως το τελικό ταμπάνι. Στην είσοδο της πλατεία Π. Μπακογιάννη, ολοκληρώθηκε η κατασκευή κεφαλόδεσμου. Στο φρέαρ αερισμού Δημοτικού Θεάτρου ολοκληρώθηκε η εργοταξιακή κατάληψη και η κυκλοφοριακή ρύθμιση για την έναρξη κατασκευής πασσάλων. Στη σήραγγα τριπλής τροχιάς ΝΑΤΜ προς ΠΑ.ΠΕΙ. σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες εκσκαφής Α΄φάσης (πρόοδος εκσκαφής 79,11μ/140μ) καθώς και οι εργασίες εκσκαφής Β΄φάσης (πρόοδος εκσκαφής 71,61μ/140μ). Στη σήραγγα τριπλής τροχιάς ΝΑΤΜ προς Δημοτικό Θέατρο σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες εκσκαφής Α΄φάσης (πρόοδος εκσκαφής 61,42μ/63μ) καθώς και οι εργασίες εκσκαφής Β΄φάσης (πρόοδος εκσκαφής 53,92μ/63μ).
 • Η εκσκαφή του συνόλου των σηράγγων έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό 51,10%

πηγή