Η μακρόχρονη προσπάθεια της Ενεργειακής Συνεταιριστικής Εταιρίας Καρδίτσας (Ε.Σ.Ε.Κ.) και των 360 μελών της έγινε πράξη με την υλοποίηση της πρώτης φάσης του επενδυτικού της σχεδίου, την κατασκευή του εργοστασίου παραγωγής στερεών καυσίμων. Σήμερα μάλιστα οι υπεύθυνοι αυτής της σημαντικής προσπάθειας παραχώρησαν συνέντευξη τύπου και στη συνέχεια περιήγηση στο χώρο του εργοστασίου.

Ο νομός Καρδίτσας όπως αναφέρθηκε από τον τεχνικό υπεύθυνο της ΕΣΕΚ, Ιωάννη Σταθόπουλο, παράγει κάθε χρόνο περίπου 200.000 τόνους βιομάζας με τη μορφή υπολειμμάτων της αγροτικής καλλιέργειας ή της δασικής εκμετάλλευσης, το οποίο, είτε καίγεται άσκοπα και αδικαιολόγητα, διαχέοντας στην ατμόσφαιρα ρύπους, είτε απορρίπτεται ανεξέλεγκτα αντί να αξιοποιείται ενεργειακά με παράλληλη προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας καθώς και τη δημιουργία θέσεων εργασίας και εισοδημάτων. Δημιουργήθηκε έτσι ένας χώρος υποδοχής, μια μεταποιητική μονάδα για την επεξεργασία και τυποποίηση της τοπικής βιομάζας και τη μετατροπή της σε μια εμπορική μορφή, όπως η πελέτα.

Το εργοστάσιο συνολικού εμβαδού 430 τ.μ. κατασκευάστηκε σε ιδιόκτητο χώρο 22 στρ. στην Αγιοπηγή του δήμου Καρδίτσας. Για την κατασκευή του εργοστασίου πραγματοποιήθηκε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς τις τεχνικές εταιρίες και τους εργολάβους του νομού Καρδίτσας, ενώ η παραλαβή και αποσφράγιση των οικονομικών προσφορών, έγινε παρουσία όλων των συμμετεχόντων, συνολικά 8 εταιριών, προκειμένου να υπάρχει πλήρης διαφάνεια.

Στο εργοστάσιο, όπως επισημάνθηκε, έχει εγκατασταθεί μια γραμμή παραλαβής, επεξεργασίας και συσκευασίας βιομάζας, δυναμικότητας 2 τόνων ανά ώρα, μια πρέσα παραγωγής πέλλετ δυναμικότητας 500 κιλών ανά ώρα, καθώς και γραμμή ξήρανσης και καύσης βιομάζας και αγροτικών υποπροϊόντων ισχύος 600kW. Έχει εγκατασταθεί επίσης όλος ο απαιτούμενος εξοπλισμός ασφαλείας και αυτοματισμού για την εύρυθμη λειτουργία της μονάδας, καθώς και περιφερειακός εξοπλισμός φίλτρων για την προστασία του περιβάλλοντος, σύμφωνα με τους κανόνες της τέχνης και της επιστήμης, της ελληνικής νομοθεσίας και τους ευρωκώδικες.

Το εργοστάσιο θα δουλεύει αρχικά σε μια βάρδια και θα παράγει 1.100 τόνους πέλλετ ξύλου ανά έτος, σε συσκευασίες των 15 κιλών. Η πρώτη ύλη για την παραγωγή του πέλλετ θα είναι αρχικά τεμαχίδια ξύλου ή πριονίδια, τα οποία η ΕΣΕΚ θα προμηθεύεται από τις τοπικές βιομηχανίες όπως τα πριστήρια. Στη συνέχεια και με την αύξηση της παραγωγής, θα παραλαμβάνονται και υπολείμματα ξυλείας και υλοτομίας, σε συνεργασία με τους τοπικούς δασικούς συνεταιρισμούς. Επίσης, το εργοστάσιο θα παραλαμβάνει αγροτικά υπολείμματα, κλαδονομή και άλλες μορφές κατώτερης ποιότητας βιομάζας για την λειτουργία του λέβητα και τις ανάγκες ξήρανσης.

Το εργοστάσιο διαθέτει εξοπλισμό για την παραγωγή πέλλετ ανωτέρας ποιότητας κλάσης ΑΙ (ΕΝ PlusAl) το οποίο θα διατίθεται αρχικά μόνο σε μέλη του συνεταιρισμού και στις πιο ανταγωνιστικές τιμές της αγοράς. Παράλληλα υπάρχει η δυνατότητα παραγωγής πέλλετ κατώτερης ποιότητας για μεγάλους καταναλωτές που χρειάζονται φθηνή θερμική ενέργεια (ξηραντήρια καπνού, θερμοκήπια ή άλλες εγκαταστάσεις). Στο άμεσο μέλλον, τα μέλη του Συνεταιρισμού θα έχουν επίσης τη δυνατότητα να φέρουν την δική τους βιομάζα και ανταποδοτικά να παραλάβουν πέλλετ σε ακόμη χαμηλότερες τιμές.

Το έργο συνολικού προϋπολογισμού 500.000 ευρώ συγχρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα LEADER που διαχειρίζεται η ΑΝ.ΚΑ ΑΕ, η οποία φιλοξενεί την ΕΣΕΚ από την ίδρυση της μέχρι σήμερα. Η επιδότηση του προγράμματος ανέρχεται σε 50%, ύψους 250.000 ευρώ, ποσό το οποίο έχει ήδη προστεθεί στο κεφάλαιο της ΕΣΕΚ με την αποπεράτωση του εργοστασίου.

πηγή