Από τον ποταμό Βοϊδομάτη στην Ήπειρο, τον Πηνειό στη Θεσσαλία, μέχρι τον Λούσιο στην Πελοπόννησο αλλά και πλήθος άλλους, η ελληνική φύση γνωρίζει στους ποταμούς της μερικές από τις καλύτερες στιγμές της.

Κρυστάλλινα νερά, παγωμένα σε πολλές περιπτώσεις, συνδυάζονται αρμονικά με βλάστηση που ανθεί χάρη στην αφθονία τους και δημιουργούν μέρη που προσκαλούν τους επισκέπτες- τουρίστες, πεζοπόρους, αθλητές σπορ του νερού και άλλους- να τα ανακαλύψουν.

► Λούρος, Ήπειρος

Ποτάμια της Ελλάδας σε φθινοπωρινό φόντο (1)

Με μήκος 80 χιλιομέτρων ξεχύνεται από το όρος Τόμαρος και εκβάλλει στον Αμβρακικό. Το δέλτα του αποτελεί σημαντικό οικοσύστημα.

► Λουδίας, Κεντρική Μακεδονία

Ποτάμια της Ελλάδας σε φθινοπωρινό φόντο (2)

Πλωτός μέχρι την Πέλλα ο Λουδίας, εκτείνεται σε απόσταση 60 χιλιομέτρων εύφορων περιοχών. Στην πόλη των Γιαννιτσών, από όπου περνά, υπάρχει και κωπηλατικό κέντρο.

► Βοϊδομάτης, Ήπειρος

Ποτάμια της Ελλάδας σε φθινοπωρινό φόντο (3)

Θεωρείται ένας από τους πιο καθαρούς ποταμούς της Ευρώπης. Στα 15 χιλιόμετρά του, στο νομό Ιωαννίνων, περνά από μια από τις ομορφότερες ορεινές τοποθεσίες της Ελλάδας και καταλήγει στον Αωό. Τον στολίζουν πολλά γεφύρια με πιο γνωστό αυτό της Κλειδωνιάς. Όποιος έχει βουτήξει στα παγωμένα νερά του δεν τα ξεχνά.

► Νέστος, Μακεδονία-Θράκη

Ποτάμια της Ελλάδας σε φθινοπωρινό φόντο (4)

Συγκαταλέγεται στα πέντε μεγαλύτερα ποτάμια της Ελλάδας και ουσιαστικά αποτελεί το φυσικό σύνορο ανάμεσα στη Μακεδονία και τη Θράκη. Καλύπτει 243 χιλιόμετρα με τα 130 σε ελληνικό έδαφος καθώς πηγάζει από τη Βουλγαρία. Εκβάλλει στο Θρακικό πέλαγος.

► Αλιάκμονας, Δυτική και Κεντρική Μακεδονία

Ποτάμια της Ελλάδας σε φθινοπωρινό φόντο (5)

Είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Ελλάδας που πηγάζει από ελληνικό έδαφος. Ο ποταμός πηγάζει στο Γράμμο και εκβάλλει στο Αιγαίο Πέλαγος μεταξύ της Θεσσαλονίκης και της Κατερίνης διασχίζοντας πέντε νομούς.

► Αξιός, Μακεδονία

Ποτάμια της Ελλάδας σε φθινοπωρινό φόντο (6)

Λέγεται και Βαρδάρης και είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος ποταμός των Βαλκανίων μετά τον Έβρο. Από τα 380 χιλιόμετρά του μόνο τα 76 είναι σε ελληνικό έδαφος.

► Λούσιος, Πελοπόννησος

Ποτάμια της Ελλάδας σε φθινοπωρινό φόντο (7)

Έχει μήκος 23 χιλιομέτρων και σύμφωνα με την παράδοση οφείλει το όνομά του στο γεγονός πως στα νερά του έλουσαν τον νεογέννητο Δία οι νύμφες Νέδα, Αγνώ και Θεισόα. Πηγάζει κοντά στο χωριό Καλονέρι και μετά τη Δημητσάνα διασχίζει εντυπωσιακό φαράγγι μήκους 15 χιλιομέτρων και καταλήγει προτού καταλήξει στον Αλφειό.

► Πηνειός, Θεσσαλία

Ποτάμια της Ελλάδας σε φθινοπωρινό φόντο (8)

Της «Λαρίσης το ποτάμι που το λένε Πηνειό» πηγάζει στην Πίνδο και φτάνει στο θεσσαλικό κάμπο κι από εκεί μέσω της κοιλάδας των Τεμπών εκβάλλει τελικά στον Θερμαϊκό. Στη διαβρωτική του δύναμη αποδίδεται ο σχηματισμός των Μετεώρων.

1