Ντάκος

Ο ντάκος (αλλιώς γνωστός και σαν κουκουβάγια ή παξιμάδι) είναι παραδοσιακό κρητικό πιάτο. Βασίζεται στο κρητικό παξιμάδι,

συνήθως κριθαρένιο. Πάνω στο (μουλιασμένο ή όχι) παξιμάδι τρίβεται ντομάτα και πάνω απ” τη ντομάτα τυρί φέτα ή κρητική μυζήθρα σε σβώλους. Ο ντάκος συμπληρώνεται με μια γερή δόση λάδι, αλάτι, ρίγανη και μερικές φορές πιπέρι και ελιές. Φτιάχνεται εύκολα και γρήγορα, ενώ αποτελεί ένα πλήρες και θρεπτικό γεύμα.

Χοχλιοί Μπουμπουριστοί

Στην Κρήτη τα σαλιγκάρια τα λένε χοχλιούς. Πρόκειται για παραδοσιακά κρητική συνταγή που συντροφεύει την τσικουδιά και την καλή παρέα.Η λέξη «μπουμπουριστοί» προέρχεται από μια άλλη λέξη του κρητικού λεξιλόγιου το «αμπούμπουρα» που σημαίνει με τη μούρη προς τα κάτω.

Χοχλιοί Μπουμπουριστοί

Γαμοπίλαφο

Το γιορτινό γαμοπίλαφο είναι από τα λίγα φαγητά της Κρήτης που μαγειρεύουν οι άντρες. H οικογένεια καλεί «τους ειδικούς του πιλαφιού», που έρχονται με τα τεράστια καζάνια τους και ανάβουν τις φωτιές. Αυτοί θα ετοιμάσουν το πιλάφι και στη συνέχεια θα αναλάβουν το δύσκολο πλύσιμο των καζανιών. Στα Χανιά, μαζί με το κρέας, προσθέτουν στην κατσαρόλα και κόκορα ή κοτόπουλο. H απλή αυτή συνταγή χρωστάει τη γεύση της στην καλή ποιότητα του κρέατος. Τα μεγάλης ηλικίας ζώα, όπως το ζυγούρι και η γίδα, δίνουν τον νοστιμότερο ζωμό.

Γαμοπίλαφο Κρήτης

Απάκι

Το απάκι είναι αλλαντικό το οποίο παρασκευάζεται στα Ανώγια της Κρήτης από άπαχο χοιρινό κρέας. Μαρινάρεται για δύο με τρεις ημέρες σε ξύδι φτιαγμένο από κρασί. Μετά κρεμιέται σε ειδικό χώρο όπου καπνίζεται με αρωματικά φυτά και τυλίγεται σε ένα στρώμα από μπαχαρικά και μυρωδικά, αποκτώντας έτσι χαρακτηριστική υπόξινη και αρωματική γεύση. Μπορεί να καταναλωθεί όπως είναι ή να ζεσταθεί για λίγα λεπτά στο τηγάνι, στο φούρνο ή στα κάρβουνα. Μπορεί ακόμα να προστεθεί σε κάποιο λαδερό φαγητό όπως φασολάκια ή φασολάδα, να γίνει βάση για διάφορες σάλτσες ζυμαρικών ή να χρησιμοποιηθεί στην πίτσα αντί για άλλα αλλαντικά, προσφέροντάς της εξαιρετικό άρωμα.

Απάκι Κρήτης

Μυζηθροπιτάκια

Τα μυζηθροπιτάκια είναι ένα από τα επιδόρπια με τα οποία τελειώνει πολύ συχνά ένα γεύμα στην Κρήτη. Μαζί με μια ρακή που λειτουργεί σαν χωνευτικό στην προκειμένη περίπτωση, παρατείνουν την κουβέντα και την παρέα γύρω από ένα οικογενειακό ή φιλικό τραπέζι. Με γλυκιά ή με ξινή μυζήθρα, μαλεβυζιώτικα ή σφακιανά ή …παγκρήτια, με μπόλικο μέλι και κανέλλα.

Μυζηθροπιτάκια

πηγή