– Vritomartis, Σφακιά

vritomartis

Ένα από τα πιο γνωστά θέτρετρα βρίσκεται στην Κρήτη. Πρόκειται για το Vritomartis στα Σφακιά, με θέα στο Λιβυκό Πέλαγος και τα Λευκά Όρη. Παρέχει άμεση επαφή των παραθεριστών με το φυσικό περιβάλλον, ενώ σε όλους του εξωτερικούς χώρους επιτρέπεται ο γυμνισμός ή η ένδυση – προαιρετικά – καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Οι επισκέπτες οφείλουν να κυκλοφορούν με ρούχα, πετσέτα ή παρεό σε όλους τους εσωτερικούς χώρους.

Πρόκειται για ένα ξενοδοχείο, το οποίο προτείνεται και για οικογενειακές διακοπές, και παρέχει ειδικές ανέσεις για τα παιδιά.

– Vassaliki Naturist Club, Κεφαλονιά

vassaliki

Χώρος φιλοξενίας γυμνιστών είναι και το ξενοδοχείο Vassaliki Naturist Club, στον Βασιλικό Κεφαλονιάς, σε απόσταση μόλις δέκα λεπτών από Αργοστόλι.

Ο Βασιλικός είναι ένα από τα πιο γραφικά χωριά του νησιού, το οποίο παραμένει ανεπηρέαστο από την… τουριστική εισβολή.

– Naturist Angel Ρόδος

naturistangel

Το τρίτο στη λίστα είναι το Naturist Angel στο Παραδείσι της Ρόδου και συγκεκριμένα, στο 18ο χλμ Ρόδου-Καμείρου.

Προσφέρει εξωτικό περιβάλλον, μόλις λίγα μέτρα από τη θάλασσα, μέσα σε χουρμαδιές, φοινικιές, μπανανιές και πεύκα.

Η μονάδα λειτουργεί σε συνεργασία με τη Διεθνή Ομοσπονδία Γυμνιστών και σύμφωνα με τον κανονισμό του ο γυμνισμός είναι υποχρεωτικός σε όλους τους εξωτερικούς χώρους που βρίσκονται στα όρια των εγκαταστάσεων του, από το πρωί έως τη δύση του ήλιου.

– Naturist Panorama Ζάκυνθος

naturistpanorama

Ένα ακόμα νησί του Ιουνίου, το οποίο φιλοξενεί μονάδα γυμνιστών είναι η Ζάκυνθος. Το ξενοδοχείο Naturist Panorama, βρίσκεται σε ένα από τα σημαντικότερα σημεία ωοτοκίας της χελώνας καρέτα – καρέτα, τον Βασιλικό.

Πρόκειται για ένα ξενοδοχείο, το οποίο ανήκει σε Έλληνες επιχειρηματίες, διαθέτει πλούσια βλάστηση με φοινικόδεντρα, μπανανόδεντρα, λεμονιές και ποικιλόχρωμα λουλούδια σε όλο τον περιβάλλοντα χώρο.

– Fig Leaf  Villas, Μεσσηνία

figleaf

Οι εγκαταστάσεις του Fig Leaf Villas ανήκουν σε Βρετανούς επιχειρηματίες, ενώ το συγκεκριμένο θέρετρο βρίσκεται σε απόσταση μόλις 20 χιλιομέτρων έξω από την Καλαμάτα και συγκεκριμένα λίγο έξω από το χωριό Καλαμάκι.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στην κεντρική σελίδα των καταλυμάτων, αναφέρεται:

«Είμαστε γυμνιστές πολλά χρόνια τώρα, μέλη του κινήματος των Βρετανών γυμνιστών. Ο ενθουσιασμός μας, μας οδήγησε σε μία φιλόξενη χώρα, όπου όταν είναι κανείς γυμνός μπορεί να νιώθει πολύ πιο άνετα σε αντίθεση με το Ηνωμένο Βασίλειο»..

Το «Φύλλο Συκής» όπως μεταφράζεται η επωνυμία του, προσφέρει διάφορες δραστηριότητες όπως ποδηλασία βουνού, ιστιοπλοΐα, πεζοπορία, ιππασία, wind surfing και αρκετές ακόμη.

Οι επίσημα αναγνωρισμένες παραλίες για γυμνιστές

Oι μοναδικές αναγνωρισμένες παραλίες για γυμνιστές από τις τοπικές αρχές, είναι τρεις:

– Φαληράκι Ρόδου: Αναγνωρισμένη από το 1980

faliraki

– Σαρακίνικο Γαύδου: Αναγνωρισμένη από το 2011

sarakiniko

– Βελανιό Σκοπέλου: Αναγνωρισμένη από το 2012

velanio

Οι ανεπίσημες παραλίες

Στις παραλίες αυτές συχνάζουν γυμνιστές, ιδίως κατά της περιόδους αυξημένης τουριστικής κίνησης. Εκεί συνυπάρχουν ενδεδυμένοι παρεθεριστές αλλά και γυμνιστές.

Οι πιο γνωστές από αυτές είναι:

Μυρτιώτισσα Κερκύρας, Μπανάνα Σκιάθου, Χιλιαδού Ευβοίας, Χαλικιάδα Αγκιστρίου, Ραμνούντας Αττικής, Τσαμαδού Σάμου, Super Paradise Μυκόνου, Παράγκα Μυκόνου, Super Paradise Θάσου, Μικρή Ιταλίδα Κουφονησίων, Ψαραβολάδα Μήλου, Τρυπητή Δονούσας.

Επίσης, τα Λιβαδάκια, το Καράβι, η Ψιλή Άμμος, ο Κουταλάς, η Λιά και η Συκαμιά της Σερίφου. Ο Φάρος, το Βαθύ, το Κάστρο, η Φυκιάδα και η Χερρόνησος της Σίφνου, καθώς και το Κλεισίδι, η Ρούκουνα και το Μοναστήρι της Ανάφης.

Ο νόμος και η… προσβολή της δημοσίας αιδούς

Στην Ελλάδα βρίσκεται σε ισχύ σχετικό νομοθετικό πλαίσιο από το 1983, το οποίο ορίζει ότι ο γυμνισμός δεν επιτρέπεται σε σημεία, μακριά από τη θαλάσσια περιοχή του Κέντρου Παραθερισμού Γυμνιστών,  πάνω σε σκάφος ή άλλα θαλάσσια μέσα αναψυχής.

Ο ίδιος νόμος σημειώνει ότι η άσκηση γυμνισμού περιορίζεται αυστηρά στους χώρους και την παραλία μπροστά από το Κέντρο Παραθερισμού Γυμνιστών έως τη δύση του ηλίου, ενώ δεν επιτρέπει την είσοδο ανηλίκων οι οποίοι δεν συνοδεύονται, στα κέντρα παραθερισμού. Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία απαγορεύεται ο γυμνισμός στη ρεσεψιόν ή τους στεγασμένους κοινόχρηστους χώρους των τουριστικών καταλυμάτων όπως εστιατόρια ή κέντρα διασκέδασης.

Αναφέρει επίσης ότι στα Κέντρα Παραθερισμού Γυμνιστών έχουν δικαίωμα διαμονής τα μέλη αναγνωρισμένων γυμνιστικών συλλόγων της Ελλάδας ή του εξωτερικού, καθώς και άλλα άτομα, τα οποία τηρούν τους κανόνες λειτουργίας των Κέντρων Παραθερισμού.

Χαρακτηριστικό πάντως είναι το γεγονός ότι σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο ίδιος, η ευθύνη για τη συμμόρφωση με τις υποδείξεις της νομοθεσίας αλλά και τον κανονισμό λειτουργίας των Κέντρων Γυμνιστών βαρύνει αποκλειστικά τους ιδιοκτήτες τους.

Ακόμα και φυλάκιση για τους παραβάτες

Σημαντικό είναι το άρθρο 6 του συγκεκριμένου νόμου, το οποίο ουσιαστικά παραπέμπει στο άρθρο 353 του ποινικού κώδικα σχετικό με την πρόκληση σκανδάλου με ακόλαστε πράξεις.

Ο νόμος για το γυμνισμό αναφέρει χαρακτηριστικά ότι : «Η άσκηση γυμνισμού στο χώρο των εγκαταστάσεων των κέντρων και το χώρο του αιγιαλού και της παραλίας που βρίσκεται μπρος από αυτές δεν αποτελεί αδίκημα κατά τις διατάξεις του άρθρου 353 του Ποινικού Κώδικα».

Συμπερασματικά λοιπόν, εάν λάβει κανείς υπόψη του τη συγκεκριμένη διάταξη, συμπεραίνει ότι όποιος πράξει το αντίθετο βρίσκεται αντιμέτωπος με το άρθρο 353 του ποινικού κώδικα, το οποίο ορίζει ότι «όποιος επιχειρεί ακόλαστη πράξη και προκαλεί με αυτήν σκάνδαλο, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι δύο ετών». Στο ίδιο άρθρο αναφέρεται μάλιστα ότι όποιος προσβάλλει βάναυσα την αιδώ άλλου με ακόλαστη πράξη που ενεργείται ενώπιόν του, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι έξι μηνών ή με χρηματική ποινή».

Στο ίδιο σημείο μάλιστα αναφέρεται ότι η «βάναυση προσβολή» της αιδούς γίνεται μπροστά σε ανήλικο κάτω των 15 ετών, προβλέπεται ακόμα και φυλάκιση».

Σε όλα τα παραπάνω δεν αναφέρεται ρητά όμως, πότε ένας γυμνιστής προσβάλει τη «δημόσια αιδώ», πότε ξεπερνάει τα όρια προσβολής της και φυσικά τι ακριβώς σημαίνει ο όρος «ακόλαστη πράξη με την οποία προκαλεί σκάνδαλο».

Είναι δεδομένο λοιπόν ότι ο νόμος περιέχει σημαντικές ασάφειες και περιορισμούς.

Παρά το γεγονός ότι… τυπικά δεν επιτρέπεται ο παραθερισμός σε παραλίες εκτός από τις τρεις επίσημα αναγνωρισμένες που αναφέραμε προηγουμένως, το νομοθέτημα δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τα δεδομένα του σήμερα.

Σε κάθε περίπτωση η επικαιροποίησή του θα έλυνε πολλά προβλήματα και παρεξηγήσεις μεταξύ των γυμνιστών και των υπολοίπων λουομένων ή των κατοίκων διαφόρων περιοχών της χώρας μας. Προς το παρόν πάντως, η ανοχή φαίνεται ότι επικρατεί σε πολλές των περιπτώσεων, παρακάμπτοντας ευτυχώς την αρτηριοσκληρωτική διάθεση του νομοθέτη.

πηγή