Δείτε πλούσιο φωτογραφικό υλικό

Ο Δήμος Βόλου συμμετείχε με επιτυχία στη Διεθνή Τουριστική Έκθεση της Βιέννης, στην Αυστρία (Ferien 2016), από 14 έως 17 Ιανουαρίου 2016. Προβάλλοντας το συνολικό τουριστικό προορισμό με το λογότυπο VOLOS PELION IT’S TRUE, συμμετείχε ως συνεκθέτης  Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ).

Πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες εκθέσεις παγκοσμίως και τη μεγαλύτερη στην Κεντρική Ευρώπη η οποία προσελκύει πλήθος κόσμου, ετησίως πάνω από 150.000 άτομα. Το γεγονός αυτό την καθιστά βαρόμετρο για την πορεία της νέας τουριστικής χρονιάς.

4.jpg

Συνολικά συμμετείχαν 70 χώρες με 700 εκθέτες παρουσιάζοντας προορισμούς διακοπών. Κορυφαία η ελληνική παρουσία. Η Ελλάδα διαφαίνεται ότι αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς των Αυστριακών, με αυξανόμενο ενδιαφέρον για την περιοχή της Μαγνησίας, παρουσιάζοντας μεγάλη αύξηση σε κρατήσεις. Αισιόδοξα μηνύματα δόθηκαν από πλευράς τουριστικών επιχειρήσεων και ταξιδιωτικών γραφείων για τις προοπτικές συνεργασίας για το έτος 2016.

Στο πλαίσιο της συμμετοχής του Δήμου Βόλου πραγματοποιήθηκαν επαφές με τουριστικούς φορείς, επαγγελματίες και εταιρείες του κλάδου, ενώ σε συνεργασία με τον ΕΟΤ προγραμματίζονται δράσεις που θα ενισχύσουν το ήδη αυξανόμενο τουριστικό ρεύμα στην ευρύτερη περιοχή.

3.jpg

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενήργησε το Ινστιτούτο Gallup για λογαριασμό της μεγαλύτερης αλυσίδας τουριστικών Γραφείων της Αυστρίας Verkehrsburo–Ruefa, τα αποτελέσματα της οποίας παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της έκθεσης από την Διευθύνουσα κα. Helga Freund η επιθυμία των ερωτηθέντων, για την πραγματοποίηση διακοπών στην Ελλάδα, παραμένει σε υψηλά επίπεδα και ανέρχεται σε 90%, ενώ ποσοστό πάνω από 46% σχεδιάζει να πραγματοποιήσει διακοπές περισσότερο από μια φορά τον χρόνο.

Αυξητική τάση παρουσιάζεται στα ταξίδια πόλεων (44%), ενώ σύμφωνα με τις κρατήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί έως σήμερα, Ισπανία, Ελλάδα και Ιταλία, βρίσκονται στην κορυφή των προτιμήσεων για το 2016. Η διάρκεια εξαρτάται από το είδος των διακοπών, καθώς η παραμονή για διακοπές στη θάλασσα είναι από 4 έως 7 ημέρες, ενώ για τα ταξίδια πόλεων (city trips) και Wellness, ο χρόνος παραμονής φθάνει στις 3 ημέρες.

Τη θεσσαλική συμμετοχή και παρουσία στη φετινή έκθεση πλαισίωναν εκτός του Δήμου Βόλου,  η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο Δήμος Σκιάθου, επιχειρηματίες και τουριστικοί φορείς της περιποχής.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν παρουσιάσεις ελληνικών προορισμών μέσω πολυμέσων, στο χώρο δε του ελληνικού περιπτέρου το οποίου παρουσίασε μεγάλη επισκεψιμότητα πραγματοποιούταν εκδηλώσεις γευσιγνωσίας και οινογνωσίας.

Το Δήμο Βόλου εκπροσώπησε η Προϊσταμένη του Τμήματος Τουρισμού της Δ/νσης Τοπικής & Οικονομικής Ανάπτυξης, κα Κατερίνα Ρηγούλια.

Στην πανέμορφη Βιέννη, την πρωτεύουσα της Αυστρίας διεξήχθη η Διεθνής  τουριστική έκθεση  Ferienmesse 2016 από 14-17 Ιανουαρίου. Ο Δήμος  Σκιάθου συνεπής στο ραντεβού ήταν συνεκθέτης στον χώρο που καταλάμβανε ο ΕΟΤ  για 25η φορά. Το περίπτερο στελέχωσαν κατά την διάρκεια της έκθεσης εκπρόσωπος του Δήμου Σκιάθου, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης κ. Παναγιώτης Διολέττας αλλά και ντόπιοι επιχειρηματίες.

Οι παραδοσιακές τουριστικές αγορές της Αυστρίας και της Γερμανίας  είναι ένας από τους άξονες που η επιτροπή τουριστικής προβολής και ανάπτυξης  έχει  προγραμματίσει να επενδύσει. Οι λόγοι που οδήγησαν σε αυτή την απόφαση είναι καταρχήν το αυξανόμενο ενδιαφέρον των επισκεπτών από τις συγκεκριμένες  χώρες για το νησί  μας, όπως προκύπτει από τις συνομιλίες που είχαμε κατά την διάρκεια της έκθεσης με εκπρόσωπους ταξιδιωτικών φορέων (Thomas Cook, Fly Niki, Attika Reisen), αλλά και από τους επισκέπτες που πέρασαν από το περίπτερο μας.

2.jpg

Επίσης η φετινή προσθήκη της πτήσης από Φρανκφούρτη ανεβάζει μετά από πολλά χρόνια τις πτήσεις από Γερμανία στις τρεις από δύο, οπότε πλέον αναλυτικά έχουμε: Αυστρία: 4 πτήσεις την εβδομάδα 1( Graz charter flight), 1 (Vienna ,Austrian flights), 2(Vienna flyniki,low cost). Γερμάνια: 3 πτήσεις την εβδομάδα 1 (Mounich low cost), 1(Düsseldorf low cost), 1(Frankfurt low cost).

Την καλοκαιρινή περίοδο του 2015 οι αφίξεις από τις δυο χώρες στο αεροδρόμιο της Σκιάθου ήταν Αυστρία 7150, Γερμανία 5150 και σύμφωνα με όλα τα στοιχεία αλλά και με την επιπλέον φετινή πτήση, οι αφίξεις για την τουριστική σαιζόν 2016 αναμένονται σημαντικά αυξημένες. Ένας ακόμα σημαντικός λόγος που πιστεύουμε ότι θα συντελέσει στην αύξηση των αφίξεων από τις συγκεκριμένες χώρες είναι ότι την χρήση και την εκμετάλλευση του αεροδρόμιου της Σκιάθου αναλαμβάνει η Γερμανική εταιρία Fraport Group.

1.jpg

Τέλος αξίζει  να αναφέρουμε ότι οι επισκέπτες από Αυστρία-Γερμάνια είναι ως επί το πλείστον μεγαλύτερες ηλικίες, υψηλού εισοδηματικού χαρακτήρα και προτιμούν να επισκέπτονται το νησί μας στις αρχές και το τέλος της τουριστικής σαιζόν.

Σημαντική αύξηση των αφίξεων για την Σκιάθο το 2016 προβλέπεται από τις αγορές της Αυστρίας και της Γερμανίας

Ευχάριστα φαίνονται να είναι τα νέα για την Σκιάθο από τις 2 παραδοσιακές τουριστικές αγορές, μετά τις επαφές  του Πρόεδρου της Επιτροπής Τουριστικής  Ανάπτυξης και Προβολής του Δήμου Σκιάθου κου Παναγιώτη Διολέτα και επιχειρηματιών από την Σκιάθο,  κατά την διάρκεια της Διεθνούς  τουριστικής έκθεσης  Ferienmesse 2016 που διεξήχθη στη Βιέννη και ο Δήμος Σκιάθου ήταν συν εκθέτης στον χώρο που καταλάμβανε ο ΕΟΤ

Οι παραδοσιακές αγορές της Αυστρίας και της Γερμανίας ήταν άλλωστε  ένας από τους στρατηγικούς άξονες που η επιτροπή τουριστικής προβολής και ανάπτυξης είχε  προγραμματίσει να επενδύσει και επιβεβαιώθηκαν πλήρως  από τις πολύ καλές  επαφές που έγιναν τόσο με εκπρόσωπους ταξιδιωτικών φορέων (Thomas Cook,Fly Niki, Attika Reisen),αλλά και από επισκέπτες που πέρασαν από το περίπτερο του Δήμου Σκιάθου

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής του Δήμου Σκιάθου κος Παναγιώτης Διολέτας τόνισε :

«Σύμφωνα με όλα τα στοιχεία που έχουμε στην διάθεσή μας και σε συνδυασμό με την   προσθήκη της φετινής καινούργιας πτήσης από την  Φρανκφούρτη , οι αφίξεις για την τουριστική σαιζόν 2016 από τις 2 χώρες  αναμένονται σημαντικά αυξημένες .

Αξίζει δε  να αναφέρουμε ότι οι επισκέπτες από Αυστρία-Γερμάνια είναι ως επί το πλείστον μεγαλύτερων  ηλικιών  ,υψηλού εισοδηματικού χαρακτήρα ,και προτιμούν να επισκέπτονται την Σκιάθο στις αρχές και το τέλος της τουριστικής σαιζόν»

πηγή