Ο Αλέξανδρος Ισιγώνης παρ’ ότι ήταν Βρετανός, στις φλέβες του κυλούσε Ελληνικό αίμα. Βρετανός σχεδιαστής αυτοκινήτων λοιπόν, ελληνικής καταγωγής, γνωστός με την αγγλική εκδοχή του ονόματός του, Alec Issigonis.

Έμεινε στην ιστορία, και θα μνημονεύεται για πάντα επειδή σχεδίασε το θρυλικό Μίνι Κούπερ.

Ο Αλέξανδρος Άρνολντ Κωνσταντίνος Ισιγώνης γεννήθηκε στη Σμύρνη της Μικράς Ασίας στις 18 Νοεμβρίου 1906. Ο πατέρας του Κωνσταντίνος, ήταν μηχανικός με καταγωγή από την Πάρο και η μητέρα του, η Χίλντα Πρόκοπ, ήταν Γερμανίδα, κόρη πλούσιου εργοστασιάρχη μπύρας της Σμύρνης. Το 1922 ήταν χρονιά καθοριστική για τη ζωή του νεαρού Αλέξανδρου. Ο πατέρας του έφυγε από τη ζωή και στη συνέχεια ήλθε η Μικρασιατική Καταστροφή. Για καλή του τύχη, βρέθηκε σ’ ένα αγγλικό πολεμικό και δια μέσω Μάλτας βρέθηκε το 1923 με τη μητέρα του στο Λονδίνο, εκμεταλλευόμενος τη βρετανική υπηκοότητα του πατέρα του.

Με προτροπή της μητέρας του ξεκίνησε σπουδές μηχανικού στο Πολυτεχνείο του Μπάτερσι, αν και επιθυμούσε να σπουδάσει Καλές Τέχνες. Αντιμετώπισε πρόβλημα με τα μαθηματικά, καθώς απέτυχε τρεις φορές στις εξετάσεις, αλλά αρίστευσε στο σχέδιο. Αργότερα, συνήθιζε να λέει χαριτολογώντας ότι: «Tα μαθηματικά είναι εχθρός κάθε δημιουργικού μυαλού».

 

Διαβάστε την συνέχεια στο nikosonline.gr