Η Κρήτη και ειδικά το Λασίθι, δεν είναι τυχαία ένας παγκόσμιος προορισμός. Η ομορφιά της γης και των κατοίκων της αλλά και η ιστορία της, δημιουργούν ένα εντυπωσιακό ψηφιδωτό για οποιονδήποτε την επισκεφθεί.

Φέτος το καλοκαίρι, αν είστε από τους τυχερούς που θα κάνουν εκεί διακοπές, θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε την απίθανη κουζίνα αλλά και τη διάσημη φιλοξενία ενώ θα μπορέσετε να πλουτίσετε ιδιαίτερα και τις γνώσεις σας για τον τοπικό πολιτισμό.

Από όλα τα αξιοθέατα της Κρήτης, μερικά είναι τόσο σημαντικά ώστε ξεπερνούν την ελληνική πραγματικότητα και «ταξιδεύουν» χιλιάδες χιλιόμετρα για να βρεθούν στις σελίδες ξένων εντύπων. Από αυτά τα άρθρα, συλλέξαμε τις top προτάσεων και σας τις παρουσιάζουμε.

 

1. Η Ολούς ή Ολούντας ήταν πόλη της αρχαίας Κρήτης που βρισκόταν κοντά στην σημερινή Ελούντα του Νομού Λασιθίου, στις δυτικές ακτές του κόλπου Μιραμπέλλου και στον ισθμό της Σπιναλόγκας. Τα πρώτα ευρήματα της Ολούντας εντοπίστηκαν, από τις γαλλικές ναυτικές δυνάμεις που είχαν εγκατασταθεί στην περιοχή, το 1897-1898.

 

2. Κρήτη δεν είναι μόνο το Φαράγγι της Σμαριάς. Πιο κοντά στον Αγιο Νικόλαο, υπάρχει το Φαράγγι της Κριτσάς που ξεκινάει από το γραφικό χωριό της Κριτσάς, 9.5χλμ νοτιοδυτικά του Αγίου Νικολάου και καταλήγει στο χωριό Τάπες, μετά από περίπου 10χλμ πεζοπορίας. Είναι εύκολα προσβάσιμο. Το κύριο μονοπάτι ξεκινάει δίπλα στο πέτρινο γεφύρι της Κριτσάς, λίγο πιο έξω από μέσα από το χωριό. Η διαδρομή κατά μήκος της ρεματιάς αυτής συνεχίζεται για περίπου 1.5 ώρα, μέχρι τις πανέμορφες Τάπες, όπου μπορείτε να ξεκουραστείτε στο καφενεδάκι του χωριού.

 

3. Επισκεφθείτε το Λαογραφικό Μουσείο, για να έχετε μία ολοκληρωμένη εικόνα για τη ζωή στην περιοχή στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν μέσα από τα υφαντά και τα υλικά της παλιάς εποχής, αλλά και πολλά βιβλία, εικόνες, όπλα, έγγραφα και ενδυμασίες, που δημιουργούν μία πολύ καλή εικόνα από την ιστορική καθημερινότητα.

Συνεχίστε στο Αρχαιολογικό Μουσείο, που περιλαμβάνει στις συλλογές του αρχαιολογικά ευρήματα από όλη την Aνατολική Kρήτη, καλύπτοντας από τη νεολιθική περίοδο μέχρι το τέλος της Pωμαϊκής περιόδου.

.

 

4. Δείτε απο κοντά το σπήλαιο Δικταίο Άντρο που βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του βουνού Δίκτη στην Κρήτη στο δήμο Οροπεδίου Λασιθίου Κρήτης, σε υψόμετρο 1020 μ. Θεωρείται από τα σημαντικότερα διεθνώς γνωστά σπήλαια, με μεγάλο μυθολογικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον αφού εκεί, σύμφωνα με τη μυθολογία, γεννήθηκε ο Διας.

 

5. Το κάστρο στη Σπιναλόγκα, κοντά στην Ελούντα,  γίνει ένας από τους πιο hot προορισμούς για όσους επισκέπτονται το νησί.

 

 

6. Αν βρεθείτε στην Ελούντα, μην παραλείψετε να πάτε μέχρι την Πλάκα. Η διαδρομή θα σας αποζημιώσει με απίθανη θέα ενώ το χωριουδάκι έχει υπέροχη θάλασσα και εστιατόρια.

 

 

7. Ο Άγιος Νικόλαος, μία όμορφη πόλη χτισμένη πάνω σε τρεις λόφους, τα τελευταία χρόνια προσελκύει όλο και περισσότερους τουρίστες. Επισκεφτείτε τις καφετέριες τα εστιατόρια, αλλά και το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και να γνωρίζετε ότι είναι ιδανική τοποθεσία και για τη διαμονή σας, αφού προσφέρει υπέροχα αξιοθέατα και αποτελεί πολύ καλή βάση για εκδρομές.

πηγή