Η Εδεσσα είναι διάσημη πόλη της Μακεδονίας για τους καταρράκτες της . Πρόκειται για τους μεγαλύτερους . Ειναι οι Καταρράκτες της Εδεσσας στην ομώνυμη πόλη . Παλαιότερα, οι καταρράκτες ήταν 6-7, αλλά σήμερα απομένουν 2 μεγάλοι και ορισμένοι μικρότεροι.Ο αέρας στην περιοχή λόγω του νερού που πέφτει είναι φρέσκος και κάνει καλό στην υγεία. Το νερό που τρέχει από τον καταρράκτη είναι πλήρως ελεγχόμενο .

Το νερό τροφοδοτεί 2 εργοστάσια ηλεκτρικής ενέργειας, το εργοστάσιο του Αγρα και το εργοστάσιο του Εδεσσαίου. Τις ηλιόλουστες μέρες τα σταγονίδια του νερού με τον ήλιο δημιουργούν ουράνια τόξα ενώ τα βράδια ο φωτισμός στο σημείο δημιουργεί πανέμορφες εικόνες.

Το Πάρκο

Οι Καταρράκτες της Εδεσσας περιβάλλονται από ένα καταπράσινο πάρκο με αιωνόβια πλατάνια, η διαμόρφωση του οποίου οφείλεται στις γερμανικές δυνάμεις κατοχής .Προπολεμικά, στην περιοχή βρίσκονταν τα νεκροταφεία και η πρόσβαση στους καταρράκτες ήταν δύσκολη.

Αποτέλεσμα εικόνας για καταρρακτες εδεσσας

Μετά το τέλος του πολέμου, ο δήμος φρόντισε για τον καλλωπισμό του και την κατασκευή υποδομών ώστε να γίνει επισκέψιμο. Θαυμάστε τον μεγάλο Καταρράκτη «Κάρανο» με το νερό να πέφτει από ύψος 70 περίπου μέτρων και τον διπλό καταρράκτη.

Αποτέλεσμα εικόνας για καταρρακτες εδεσσας

Στην είσοδο του πάρκου θα βρείτε ένα περίπτερο με δωρεάν ενημερωτικό υλικό. Περπατήστε στα διάφορα επίπεδα του πάρκου . Πηγαίνετε πίσω από τον καταρράκτη για να δείτε το νερό να πέφτει μπροστά σας. Στο προτελευταίο επίπεδο του πάρκου υπάρχει κι ένα μικρό σπηλαίο με σταλακτίτες και σταλαγμίτες.

Αποτέλεσμα εικόνας για καταρρακτες εδεσσας

Μουσείο Νερού

Από το πάρκο καταρρακτών, πάρτε τον πλακόστρωτο δρόμο, μέχρι το Υπαίθριο Μουσείο Νερού . Εκεί θα μάθετε όλη την υδροκίνητη ιστορία της Έδεσσας. Εκεί θα δείτε αναστηλωμένα βιομηχανικά κτίρια, νερόμυλους, κανάλια με νερό . Αλλά και μηχανές που μαρτυρούν την υδροκίνητη ιστορία της πόλης. Δίπλα στους Καταρράκτες  λειτουργεί από τον Μάιο του 2001 το πρώτο ενυδρείο με ενδημικά ψάρια γλυκού νερού της Ελλάδας.

Αποτέλεσμα εικόνας για ΕΝΥΔΡΕΙΟ ΕΔΕΣΣΑΣ

Μετά τη βόλτα στους Καταρράκτες υπάρχει μονοπάτι που οδηγεί στο Κανναβουργείο της Έδεσσας .Είναι  ένα παλιό εργοστάσιο (που τώρα λειτουργεί ως εστιατόριο-καφέ), που αξίζει να επισκεφτείτε. Το εργοστάσιο λειτούργησε από το 1913 μέχρι το 1967 . Ηταν το πρώτο εργοστάσιο στην Ελλάδα που έφτιαχνε σπάγκους και καραβόσκοινα από ινδική κάνναβη, με ημερήσια παραγωγή που έφτανε τα 1.200 κιλά.

1