Η μεγάλη περιπέτεια των δίδυμων Κούρων είχε αίσιο τέλος. Και μετά την κατάσχεση των αγαλμάτων που είχαν πέσει στα χέρια αρχαιοκάπηλων λίγο πριν πουληθούν στο εξωτερικό έναντι 10 εκατομμυρίων ευρώ, τα δύο μαρμάρινα αγάλματα της αρχαϊκής εποχής στέκονται πλέον συντηρημένα και μελετημένα στις ανακαινισμένες αίθουσες του Αρχαιολογικού Μουσείου Κορίνθου που εγκαινιάστηκαν την Τετάρτη.

 

Στην έκθεση της Ανατολικής Αίθουσας εκτίθενται αντικείμενα από τις κώμες και τα ιερά της αρχαίας Κορινθίας, μεταξύ των οποίων το επιτύμβιο σύνταγμα των δύο μαρμάρινων Κούρων με τις σαρκοφάγους τους από το νεκροταφείο της αρχαίας Τενέας, η «Σαρκοφάγος του Χιλιομοδίου» με την επιζωγραφισμένη καλυπτήρια πλάκα της και ο «Λέων του Κοράκου», ένα μοναδικό επιτύμβιο μνημείο που διασώθηκε από τα χέρια αρχαιοκαπήλων.

Στην έκθεση της Νότιας Αίθουσας εκτίθενται αντικείμενα από την πόλη, τα ιερά και τα νεκροταφεία της αρχαίας Κορίνθου που αντιπροσωπεύουν όλες τις πτυχές του δημόσιου και ιδιωτικού βίου των Κορινθίων.

Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν η μαρμάρινη επιτύμβια «Σφίγγα της Αετόπετρας», αρχιτεκτονικά μέλη του ναού του Απόλλωνα, και πλήθος αντικειμένων που συνδέονται με την καθημερινή ζωή των αρχαίων Κορινθίων, αλλά και την υπερπόντια εξάπλωση της πόλης στη δυτική Μεσόγειο.

Η έκθεση πλαισιώνεται με εποπτικό υλικό και οπτικοακουστικά μέσα που ενισχύουν τη μουσειακή εμπειρία των επισκεπτών.

«Το μουσείο στη νέα του μορφή μπορεί να καταστήσει το ρητό “ου παντός πλειν ες Κόρινθον” με ό,τι αυτό υπονοεί για τη δόξα και τη σημασία της Κορίνθου, επίκαιρο, όχι μόνο για το μουσείο και τον αρχαιολογικό χώρο, αλλά για ολόκληρη την Κόρινθο και την Κορινθία», σημείωσε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο κ. Μπαλτάς.

Τη σημασία το έργου επεσήμαναν στις ομιλίες τους ο Έφορος Αρχαιοτήτων Κορινθίας κ. Κ. Κίσσας, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Π. Τατούλης και ο Δήμαρχος Κορίνθου κ. Α. Πνευματικός.

Παρόντες στα εγκαίνια και στον αγιασμό που προηγήθηκε ήταν η Γ.Γ. του ΥΠΠΟΑ κ. Μ. Βλαζάκη, ο Γ.Γ. του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Γ. Δέδες, ο Γ.Γ. Αγροτικής Πολιτικής & Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων κ. Χ. Κασίμης, βουλευτές του νομού, ο Δήμαρχος Νεμέας κ. Κ. Καλαντζής, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και φορέων της Κορίνθου, καθώς και στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Μετά την τελετή των εγκαινίων ο Υπουργός ξεναγήθηκε στις νέες αίθουσες του μουσείου από τον αρχαιολόγο Σωκράτη Κουρσούμη.

πηγή