Ο Νίκος Κούνδουρος, ο σπουδαίος σκηνοθέτης που έφυγε από τη ζωή, άφησε πίσω του ταινίες με ιδιαίτερη προσωπική σφραγίδα. Παράλληλα όμως με τη σκηνοθεσία, η μεγάλη του αγάπη παρέμενε πάντα η ζωγραφική, την οποία ανακάλυψε σε μικρή ηλικία.

Η ενασχόληση του με την τέχνη ξεκίνησε με τις θρησκευτικές εικόνες που συνέλεγε ο πατέρας του, μια μανία την οποία «κόλλησε» και ο ίδιος μετά τον θάνατο του. Κατάφερε να μπει στη Σχολή Καλών Τεχνών –με ψεύτικα πιστοποιητικά ηλικίας– μόλις 16 ετών.

Μετά το τέλος των σπουδών του θέλησε να γίνει αρχιτέκτονας, αλλά η αντιστασιακή του δράση τον έστειλε στη Μακρόνησο, όπου αποφάσισε να ασχοληθεί με την σκηνοθεσία. Η ζωγραφική και η αρχιτεκτονική βρήκαν θέση μέσα στις ταινίες του αλλά και σε όλον τον ελεύθερο του χρόνο. Η σχέση με τα τελάρα και τα χρώματα δεν υπήρξε ποτέ ευκαιριακή αλλά βαθιά και ουσιαστική, και παρότι δεν υπήρξε ποτέ θρήσκος, ο μυστικισμός της βυζαντινής τέχνης πάντα τον γοήτευε.

Ο Νίκος Κούνδουρος επηρεάστηκε από την παράδοση και τη λαϊκή τέχνη, την εκκλησιαστική ζωγραφική και κυρίως από τη μεταβυζαντινή τέχνη της Κρήτης, απ’ όπου ήταν η καταγωγή του. Λάτρεψε τους καλλιτέχνες της Αναγέννησης, βάσισε την τεχνοτροπία του στην …

 

Διαβάστε την συνέχεια, δείτε και τους πίνακες του στο nikosonline.gr