Μία «κάμπερ» κι ένας δικηγόρος μιλούν  – Τι λέει ο νόμος και πότε εφαρμόζεται

«Στα 28 χρόνια που κάνω κάμπινγκ με την οικογένειά μου δεν ήρθε ποτέούτε η αστυνομία ούτε το λιμενικό για να μας απομακρύνουν από την παραλία. Η μοναδική φορά που συνέβη ήταν όταν πριν από μερικά χρόνια είχαμε κατασκηνώσει στην Εύβοια.

Ξαφνικά είδαμε μπροστά και το λιμενικό και την αντιτρομοκρατική, που αναζητούσαν το Δημήτρη Κουφοντίνα. Ήταν η περίοδος που η αστυνομία συλλάμβανε τα μέλη της 17 Νοέμβρη», λέει η Ζήνα Α., η οποία κάνει ελεύθερο κάμπινγκ από μικρό παιδί. Παρά το γεγονός ότι επισήμως τουλάχιστον δεν επιτρέπεται, όπως η ίδια παραδέχεται, ποτέ και κανείς, ένστολος ή μη, δεν την ενόχλησε.

Γράφει ο Γιώργος Λαμπίρης

Η ίδια κατασκήνωνε με την οικογένειά κάθε καλοκαίρι από τότε που γεννήθηκε. Μία συνήθεια που συνέχισε τα τηρεί με ευλάβεια και αργότερα με τους φίλους της. Όπως λέει όμως «συνήθως κατασκηνώνουμε σε μη κατοικημένες περιοχές κι έτσι δεν ενοχλούμε τους περίοικους».

Για εκείνη το κάμπινγκ είναι ένας λόγος να ηρεμήσει, ακούγοντας τα κύματα ή το θρόισμα των φύλλων, όπως περιγράφει. «Έχω την ελευθερία να μην “πρέπει” να επιστρέψω στο δωμάτιο έως τις 7 το απόγευμα για να κάνω μπάνιο και στη συνέχεια να βγω έξω. Στο ελεύθερο κάμπινγκ κάνω μπάνιο ό,τι ώρα θέλω εγώ, καθώς η παραλία είναι ο τόπος διαμονής μου στη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών».

Τα πράγματα όπως παραδέχεται άλλαξαν κατά πολύ τα τελευταία χρόνια. «Οι περισσότεροι κάνουν κάμπινγκ λόγω της οικονομικής κατάστασης, ενώ παλαιότερα οι κατασκηνωτές έστηναν τη σκηνή τους σε μία παραλία από μεράκι κι επειδή αγαπούσαν αυτό που έκαναν».

«Οι… νεοεισερχόμενοι κατασκηνωτές δεν σέβονται συνήθως το χώρο που τους φιλοξενεί», λέει η Ζήνα. «Δεν θα ξεχάσω όταν πριν από περίπου 5 χρόνια είχαμε κατασκηνώσει σε μία παραλία της Εύβοιας. Λίγη ώρα αργότερα εμφανίστηκε δίπλα μας μία οικογένεια. Αφού τακτοποίησαν τα πράγματά τους, ενεργοποίησαν τη γεννήτρια και “έστησαν” τον παππού σε μία καρέκλα, ανάβοντας την τηλεόραση μπροστά του για να δει το δελτίο ειδήσεων. Εμείς από την πλευρά μας το μόνο που δεν θέλαμε ήταν από τη στιγμή που είχαμε φύγει από τον πολιτισμό, ήταν να επιστρέψουμε στον πολιτισμό. Μοναδική μας επιθυμία ήταν να περάσουμε λίγες ημέρες ήρεμα και μακριά από όλα και φυσικά από κάθε δελτίο ειδήσεων…».

Τι λέει ο νόμος

Περιγράφοντας το νομικό καθεστώς γύρω από το ελεύθερο κάμπινγκ, ο δικηγόρος, Γιώργος Νικολακόπουλος, εξηγεί ότι «απαγορεύεται ρητά με εξαίρεση τις περιοχές που έχουν οριστεί συγκεκριμένα γι’ αυτό το σκοπό και μπορεί κάποιος να κατασκηνώσει. Παράδειγμα όταν κάποιος στήνει τη σκηνή ή παρκάρει στο τροχόσπιτό του σε κάποιο οικόπεδο χωρίς όμως τις υποδομές, τις οποίες προσφέρει ένα οργανωμένο κάμπινγκ. Σε αυτή την περίπτωση υπάρχει η πρόβλεψη ότι μπορεί να κατασκηνώσει ελεύθερα. Είναι σαν οιονεί άδεια αξιοποίησης οργανωμένου κάμπινγκ. Επομένως μπορεί είτε να έχει παραχωρηθεί μία περιοχή σε ιδιώτη, είτε να έχει οριστεί από κάποιο δήμο ως περιοχή, στην οποία κάποιος μπορεί να κατασκηνώσει ελεύθερα. Σε αυτές τις περιπτώσεις αίρεται η γενικότερη απαγόρευση για ελεύθερο κάμπινγκ».

Μπορούν να με συλλάβουν για ελεύθερο κάμπινγκ;

Στο ερώτημα εάν μπορούν να σας συλλάβουν όταν κάνετε ελεύθερο κάμπινγκ, ο δικηγόρος εξηγεί ότι μπορεί κάποιος να συλληφθεί αυτεπάγγελτα με τη διαδικασία του αυτοφώρου. «Υπό ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα, την κατηγορία για ελεύθερο κάμπινγκ μπορεί να επιβαρύνουν παράμετροι που σχετίζονται με το εάν κάποιος έχει κατασκηνώσει σε δάσος και έχει ανάψει φωτιά, δεδομένου ότι υπάρχει απειλή για πυρκαγιά. Επίσης, η σύλληψη μπορεί να συνοδεύεται από ρύπανση του περιβάλλοντος, γεγονός που μεγεθύνει τις κατηγορίες εις βάρος του».

Στην πράξη όμως, όπως λέει ο Γιώργος Νικολακόπουλος, είναι σχεδόν αδύνατον να βρεθεί κάποιος στη φυλακή επειδή προτιμάει το ελεύθερο κάμπινγκ. «Είναι αδίκημα πλημμεληματικού χαρακτήρα με ποινές που δεν ξεπερνούν το ένα έτος, τις περισσότερες φορές με αναστολή. Εάν όμως συνδυάζονται με ρύπανση του περιβάλλοντος, η κατηγορία είναι βαρύτερη και η ποινή σε αυτή την περίπτωση μπορεί να φτάσει έως και τα πέντε χρόνια».

Πρόσφατα ο δήμος Σαμοθράκης απαγόρευσε το ελεύθερο κάμπινγκ στο νησί. Το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε ότι οι κατασκηνωτές δεν θα μπορούν να διαμένουν στις όχθες των καταρρακτών για διάστημα που φτάνει έως και τους δύο μήνες. Οι τοπικοί άρχοντες αποφάσισαν επίσης, τη μείωση κατά 50% στις τιμές των δημοτικών οργανωμένων κάμπινγκ λόγω του αυξημένου κινδύνου πυρκαγιάς στο δάσος σε μία προσπάθεια να αποτρέψουν την ελεύθερη κατασκήνωση.

Συζητώντας για τις απαγορεύσεις, δεν φαίνεται να πτοούν όσους επιδίδονται στην αγαπημένη τους συνήθεια κατά τους καλοκαιρινούς μήνες με την ανοχή των εκάστοτε αρχών. Οι κατασκηνωτές μπορούν και να διαφύγουν από τους ενοχλητικούς και πολλές φορές απάνθρωπους ρυθμούς της πόλης.

Το ελάχιστο που οφείλουν να κάνουν όσοι προτιμούν τις… εναλλακτικές διακοπές, όπως λένε όσοι κατά παράδοση κατασκηνώνουν στις ελληνικές παραλίες, είναι να μπορούν να σέβονται όλοι αυτό που τους προσφέρεται αφειδώς. Δωρεάν διακοπές μπροστά στη θάλασσα σε μερικές από τις μοναδικά όμορφες παραλίες της Ελλάδας.

πηγή