Τα Γιάννενα και γενικότερα η Ήπειρος είναι συνυφασμένα με τις πίτες.

Η περιοχή φτωχική και τα υλικά λιγοστά, έτσι για να χορτάσει η οικογένεια οι γυναίκες χρησιμοποιούσαν ο,τι προσέφερε η γή και η φύση.

Η μπατσαριά είναι μια πίτα που γίνεται με καλαμποκίσιο αλεύρι χόρτα διάφορα  και γάλα… ας την δούμε όμως αναλυτικά!

Είναι το ίδιο νόστιμη και ζεστή και κρύα.

Συνοδεύεται ιδανικά με στραγγιστό γιαούρτι.

Υλικά

1 ταψί του φούρνου ή 1 σινί
  1. Για την ζύμη
  2. 1/2 κιλό καλαμποκάλευρο
  3. 1 αυγό
  4. 1/4 του λίτρου γάλα (και λίγο γάλα επιπλέον)
  5. ελαιόλαδο
  6. Για την γέμιση
  7. 1 κιλό χόρτα διάφορα (σπανάκι, καυκαλίθρες, σέσκουλα, μπαζά)
  8. 1/2 ματσάκι άνιθο
  9. 1/2 ματσάκι μυρώνια
  10. 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
  11. 1 κρεμμύδι ξερό
  12. 1/2 φλιτζάνι τραχανά ξινό
  13. 1/2 κιλό φέτα
  14. ελαιόλαδο
  15. αλάτι χοντρό

mplatsaria_site-thmb.jpg

Εκτέλεση

Πλένουμε, ψιλοκόβουμε, αλατίζουμε τα χόρτα μας και τα στύβουμε να μην έχουν υγρά. Προσθέτουμε το τυρί, τον τραχανά και το λάδι. Κάνουμε ένα πηχτό χυλό με το αλεύρι, το καλαμποκάλευρο, το γιαούρτι, 0,5 κούπα λάδι και λίγο αλάτι. Σε λαδωμένο ταψί στρώνουμε το μισό χυλό, απλώνουμε τα χόρτα, αραιώνουμε τον υπόλοιπο χυλό με 0,5 κούπα ξινόγαλο, στους 2 κρόκους και σκεπάζουμε τα χόρτα μας . Ψήνουμε την πίτα μας στους 200 βαθμούς, για περίπου 1 ώρα.

πηγή, πηγή