Πόλος έλξης για χειμερινές εξορμήσεις και όχι μόνο, ο ανακηργμένος παραδοσιακός οικισμός το Πάπιγκο αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά δείγματα Ζαγορίτικης αρχιτεκτονικής.

Αποτέλεσμα εικόνας για μικρο μεγαλο παπιγκο

Η κοινότητα έχει πληθυσμό 357 κατοίκους από τους οποίους οι 280 μένουν στο Πάπιγκο και οι 77 στο Μικρό Πάπιγκο.

Αποτέλεσμα εικόνας για μικρο μεγαλο παπιγκο

Το Μεγάλο Πάπιγκο βρίσκεται σε υψόμετρο 900 μ. και το Μικρό Πάπιγκο σε υψόμετρο 980 μ. και απέχουν μεταξύ τους περίπου 2 χλμ. Από εδώ ξεκινούν τα ορειβατικά μονοπάτια, όπως μας πληροφορεί η ενημερωτική επιγραφή, προς καταφύγιο με διάρκεια διαδρομής 3,5 ωρών, προς σπήλαιο Προβατίνα διάρκειας 4 ωρών, προς Δρακόλιμνη διαδρομή που απαιτεί 4,5 ώρες και προς κορυφή Γκαμήλα, 6 ωρών επίπονης διαδρομής.

Αποτέλεσμα εικόνας για μικρο μεγαλο παπιγκο
Οποια διαδρομή και αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε μη το δοκιμάσετε αν η φυσική σας κατάσταση δεν είναι σε φόρμα, παρ’ όλο που σίγουρα θα αποζημιωθείτε πλήρως για την κουραστική προσπάθεια που θα καταβάλετε, απολαμβάνοντας τη μαγευτική θέα.

Αποτέλεσμα εικόνας για μικρο μεγαλο παπιγκοΑποτέλεσμα εικόνας για μικρο μεγαλο παπιγκο

Ανάμεσα στα δύο ‘Πάπιγκο’ μια απρόσμενη έκπληξη, οι Κολυμπήθρες ή αλλιώς Ρογκοβό Οβίρες. Οι όμορφες φυσικές πισινές σχηματίζονται όταν οι μεταλλικές πόρτες που έχουν τοποθετηθεί συγκρατούν το νερό στα σμιλεμένα από την ροή του νερού βράχια. Το θέαμα υπέροχο και η βουτιά επίσης. Από το Μικρό Πάπιγκο ξεκινά το μονοπάτι για το καταφύγιο της Αστράκας και για την γνωστή πεζοπορική διαδρομή ως την Δρακολίμνη.

Τη φυσική ομορφιά διαδέχονται καλοδιατηρημένα λιθόκτιστα κτίρια και καλντερίμια που οδηγούν σε ξωκλήσια και βρύσες, ενώ στο δρόμο σας θα βρείτε και δύο πέτρινα γεφύρια στα οποία αξίζει να κάνετε μία στάση για να απολαύσετε τη μαγεία που απλώνει τριγύρω σας.

Αποτέλεσμα εικόνας για παπιγκο ταβερνα

Οι επισκέπτες δεν πρέπει να αμελήσουν την επισκεψή τους, τα μαγαζιά με τα τοπικά προϊόντα, τις παραδοσιακές ταβέρνες με τις γνωστές χειροποίητες πίτες, τα ψητά κρέατα και τα τοπικά φαγητά θα φροντίσουν να αγαπήσετε την ηπειρώτικη κουζίνα.

Αποτέλεσμα εικόνας για ηπειρωτικες τοπικα φαγητα