Τα Μετέωρα είναι ένα σύμπλεγμα από τεράστιους σκοτεινόχρωμους βράχους που υψώνονται έξω από την Καλαμπάκα, κοντά στα πρώτα υψώματα της Πίνδου και των Χασίων. Τα μοναστήρια των Μετεώρων, που είναι χτισμένα στις κορυφές κάποιων από τους βράχους, είναι σήμερα το δεύτερο πλέον σημαντικό μοναστικό συγκρότημα στην Ελλάδα, ύστερα από το Άγιο Όρος. Από τα τριάντα που υπήρξαν ιστορικά, σήμερα λειτουργούν μόνο έξι και τα οποία από το 1988 περιλαμβάνονται στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Πως θα φτάσετε

Οδικώς

Οδικώς τα Μετέωρα (Καλαμπάκα) απέχουν 360 χλμ. από την Αθήνα. Προτιμήστε ως πιο σύντομη τη διαδρομή Δομοκού – Καρδίτσα – Τρίκαλα. Στα Τρίκαλα θα δείτε κατατοπιστική σήμανση για Καλαμπάκα (Μετέωρα). Από τα Τρίκαλα το δίκτυο λεωφορείων του ΚΤΕΛ Τρικάλων συνδέει με τακτικά δρομολόγια την πόλη της Καλαμπάκας. Από Θεσσαλονίκη μέσω της διαδρομής Λάρισας – Τρικάλων θα χρειαστεί να καλύψετε οδικά 230χλμ. Από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας η πρόσβαση γίνεται μέσω Ιωαννίνων – Τρικάλων (Ε92) με διαδρομή περίπου 210χλμ.

Αεροπορικώς

Από τον Κρατικό Αερολιμένα Νέας Αγχιάλου [1] στον Βόλο και στη συνέχεια θα χρειαστεί να ταξιδέψετε με το αυτοκίνητο για περίπου δύο ώρες ως τα Μετέωρα. Μπορείτε επίσης να πάρετε το τρένο ή το λεωφορείο από το Βόλο προς Καλαμπάκα, αλλά θα πάρει πολύ περισσότερο χρόνο.

Που θα μείνετε

Τα Μετέωρα αποτελούν ένα μοναδικό σε ομορφιά γεωλογικό φαινόμενο και ένα σημαντικό μνημείο της Ορθοδοξίας. Είναι το μεγαλύτερο και σημαντικότερο μετά το Άγιο Όρος μοναστικό συγκρότημα στην Ελλάδα. Τα θεόρατα βράχια των Μετεώρων δεσπόζουν επιβλητικά στην Καλαμπάκα μεταξύ των βουνών Κόζιακα και Αντιχασίων. Διαθέτει, επίσης, αρκετά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια για την διαμονή σας.

Τι πρέπει να δείτε

Έξι μοναστήρια είναι επισκέψιμα:

  • Η ανδρική μονή του Αγίου Νικολάου του Άσμενος ή Μονή του Αναπαυσά
  • Η Μονή Ρουσάνου ή Αρσάνη
  • Η ανδρική μονή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, γνωστή και ως «Μεγάλο Μετέωρο», η οποία βρίσκεται στον ψηλότερο βράχο.
  • Η μονή των Αγίων Πάντων ή Μονή Βαρλαάμ
  • Η Μονή Αγίας Τριάδος
  • Η γυναικεία Μονή Αγίου Στεφάνου

πηγή