Σημαντικό όφελος αναμένεται για την Ελλάδα το 2016 από τη δραστηριότητα της κρουαζιέρας, καθώς τις τελευταίες εβδομάδες οι μεγάλες εταιρείες του κλάδου προχωρούν, η μία μετά την άλλη, στην ακύρωση των δρομολογίων που είχαν προγραμματίσει στην Τουρκία, αντικαθιστώντας τα (κυρίως) με προορισμούς στην Ελλάδα.

Αιτία είναι η πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, κατά την οποία σκοτώθηκαν 10 Γερμανοί τουρίστες, αποδεικνύοντας ότι ο παράγοντας «ασφάλεια» είναι ακόμα πιο σημαντικός από τις λιμενικές υποδομές, αναφορικά με τις προοπτικές που έχει μια χώρα να προσελκύσει περισσότερους επιβάτες κρουαζιέρας.

Η MSC Cruises, η οποία πριν από λίγες ημέρες γνωστοποίησε ότι το πλοίο της MSC Magnifica δεν πρόκειται να προσεγγίσει φέτος τα λιμάνια της Κωνσταντινούπολης και της Σμύρνης, αντικαθιστώντας τα με εκείνα της Αθήνας και της Μυκόνου.

Είχε προηγηθεί αντίστοιχη κίνηση από την Crystal Cruises, η οποία ανακοίνωσε ότι θα αναδρομολογήσει τα πλοία μακριά από την Κωνσταντινούπολη και το Κουσάντασι. Στο πλαίσιο αυτό, το κρουαζιερόπλοιο Crystal Symphony (χωρητικότητας 922 επιβατών) θα καταπλεύσει στην Ελλάδα (Σούδα, Χανιά, Ύδρα, με διανυκτερεύσεις σε Ναύπλιο και Αθήνα) το διάστημα από 24 Απριλίου έως 1 Μαΐου, ενώ η 12ήμερη κρουαζιέρα του Μαΐου θα αφορά επισκέψεις σε Πειραιά, Πάτμο και Ρόδο. Αντίστοιχα, και το μικρότερο Crystal Esprit θα πραγματοποιήσει δρομολόγια στην Ελλάδα τον Απρίλιο και το Νοέμβριο.

Επίσης, η Norwegian Cruise Lines ανακοίνωσε ότι ακυρώνει όλα τα δρομολόγια και των τριών εταιρειών της (Norwegian, Regent Seven Seas Cruises και Oceania Cruises), προς την Τουρκία, αρκετά από τα οποία θα αντικατασταθούν με ελληνικά λιμάνια.

πηγή