Η λίμνη Μπελέτσι, η οποία είναι γνωστή ως λίμνη Κιθάρα λόγω του σχήματός της, βρίσκεται σε πολύ μικρή απόσταση από την Αθήνα. Αποτελεί μια υδάτινη όαση, όπου βρίσκουν καταφύγιο αρκετά είδη αποδημητικών πουλιών, κύκνοι και πάπιες, ενώ για τους λάτρεις του ήπιου αθλητισμού στη φύση, υπάρχουν πολλά μονοπάτια που προσφέρονται για πεζοπορία και ποδηλασία.

Η τεχνητή λίμνη δημιουργήθηκε τη δεκαετία του ’70 από κατασκευαστικό λάθος, καθώς πραγματοποιούταν η ανέγερση της Ιπποκράτειου Πολιτείας. Τα νερά άρχισαν να συσσωρεύονται στην περιοχή και έτσι δημιουργήθηκε η υδάτινη έκταση των 5.000 τ.μ. και με βάθος που φτάνει σε κάποια σημεία τα πέντε μέτρα.

Ωστόσο ο χρόνος και η φυσική φθορά της διαδρομής, είχαν ως αποτέλεσμα τη δυσχερή αλλά και επικίνδυνη πρόσβαση από το κτήμα Τατοϊου, στερώντας τη χαρά των περιπατητών να βρεθούν σύντομα κοντά σε ένα ειδυλλιακό και αναζωογονητικό περιβάλλον.

Προς αυτή την κατεύθυνση, η Περιφέρεια Αττικής, σε συνεργασία με το Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας, αποφάσισαν την αποκατάσταση και ανάδειξη της διαδρομής των δύο χιλιομέτρων προς τη λίμνη Κιθάρα στο κτήμα Τατοϊου, συνολικού προϋπολογισμού 380.000.

Στόχοι του έργου, αποτελούν αφενός η αποκατάσταση των φθορών που έχουν δημιουργηθεί στο κατάστρωμα και στις γέφυρες της διαδρομής από την πάροδο του χρόνου και ενέχουν κίνδυνο τραυματισμού και αφετέρου η ανάδειξη της πολιτιστικής ταυτότητας της διαδρομής, η οποία βρίσκεται στο πρώην βασιλικό κτήμα Τατοϊου.

Βασικό αντικείμενο του έργου, σύμφωνα με την τεχνική περιγραφή της μελέτης, είναι τα ακόλουθα:

-Συμπλήρωση και ανακατασκευή υπαρχουσών λιθοδομών και τοίχων πάσης φύσεως.

-Εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης διαφόρων λίθινων κατασκευών.

-Βαθύ αρμολόγημα αρμών λιθοδομών

-Εργασίες σκυροδέτησης

-Κατασκευή φρεατίων υδροσυλλογής

-Ανανέωση καθαρισμός δέντρων και θάμνων

-Αρχαιολογική παρακολούθηση των εκσκαφικών εργασιών.

πηγή