Το διάσημο Βάι με την υπέροχη παραλία και το φοινικόδασος απέχει 94 χλμ. περίπου από τον Άγιο Νικόλαο, 24 χλμ. περίπου από τη Σητεία και 5 χλμ. περίπου από το Παλαίκαστρο. Κάθε χρόνο συγκεντρώνει μεγάλο πλήθος επισκεπτών, καθώς πρόκειται για έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς στην Κρήτη.

Το φοινικόδασος του Βάι, το μεγαλύτερο σε έκταση φοινικόδασος της Κρήτης, αποτελείται από 5000 περίπου φοίνικες του Θεόφραστου, τα οποία καλύπτουν έκταση 280 στρεμμάτων. Το αυτοφυές αυτό είδος φοίνικα, φύεται και στο παραποτάμιο φοινικόδασος της Πρέβελης, καθώς και σε μικρότερη έκταση σε άλλες περιοχές της Κρήτης.

Η μεγάλη παραλία με τα γαλαζοπράσινα νερά, την ψιλή άμμο και το βότσαλο σε συνδυασμό με το φοινικόδασος δίνουν την εντύπωση στους επισκέπτες της ότι βρίσκονται σε κάποια εξωτική παραλία.

Το τοπίο θα σας φανεί ακόμα πιο μαγικό αν ακολουθήσετε το μονοπάτι που υπάρχει στο νότιο τμήμα της παραλίας από όπου θα έχετε τη δυνατότητα να απολαύσετε μοναδική θέα από ψηλά.

Λόγω του φοινικοδάσους, η περιοχή προστατεύεται. Για το λόγο αυτό, τόσο η οικοδόμηση όσο και το ελεύθερο κάμπινγκ απαγορεύονται. Συνεπώς, επειδή στο Βάι δεν θα βρείτε ξενοδοχεία ή ενοικιαζόμενα δωμάτια, θα πρέπει να επιλέξετε κάποια κοντινή περιοχή για τη διαμονή σας.

Ωστόσο, η παραλία είναι οργανωμένη και σε αυτήν θα βρείτε, εκτός από ομπρέλες και ντους, καντίνες και αναψυκτήριο-ταβέρνα. Επίσης, παρέχονται δυνατότητες για θαλάσσια σπορ.

Λίγο βορειότερα από την παραλία του Βάι, στο ακρωτήριο Σίδερο, στην περιοχή της Ιτάνου (ή Ερημούπολη), θα συναντήσει κανείς κάποιες πολύ όμορφες παραλίες.

πηγή