Στη σύλληψη ενός άνδρα 80 ετών προχώρησε νωρίς το βράδυ της Τρίτης, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ekriti.gr το Κλιμάκιο Αντιμετώπισης

Εμπρησμού για τη μεγάλη φωτιά που καίει από τα ξημερώματα στο Ρέθυμνο, στον Δήμο Αρκαδίου. Ο ηλικιωμένος συνελήφθη με την κατηγορία του εμπρησμού από πρόθεση, κρατείται και την Τετάρτη θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα. Η φωτιά συνεχίζει να καίει και στο σημείο παραμένουν δυνάμεις με 10 οχήματα και αρκετούς πυροσβέστες προκειμένου να σβήσουν πλήρως τη φωτιά που έκαψε συνολικά 1200 στρέμματα γης

Την ίδια ώρα η Πυροσβεστική κάνει έκκληση σε όλους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί προκειμένου να μην ζήσουμε ξανά τις στιγμές που διαδραματίστηκαν με τις φωτιές στην Κρήτη τις τελευταίες ημέρες, τονίζοντας ότι δεν θα πρέπέι σε καμία περίπτωση να προχωρήσουμε σε ενέργειες όπως το κάψιμο κλαδιών αλλά και σε άλλες ενέργειες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν φωτιά.
Κι ενώ οι πυροσβέστες πάλευαν να σβήσουν τις φλόγες στο Ρέθυμνο, μία ακόμη φωτιά έθεσε σε συναγερμό την Υπηρεσία, αυτή τη φορά στο Νομό Ηρακλείου και συγκεκριμένα στις Ποτταμιές του Δήμου Χερσονήσου. Εκεί η φωτιά έκαψε περισσότερα από 200 στρέμματα γης.

Το φετινό καλοκαίρι δεν έχει ξεκινήσει καθόλου καλά, εκτιμούν στην ΠΥ, με τους πυροσβέστες να τρέχουν καθημερινά σε φωτιές που εκδηλώνονται από διάφορες αιτίες. Χαρακτηριστική είναι η φωτιά της Κνωσού η οποία δυσκόλεψε αρκετά τους πυροσβέστες και από την οποία κινδύνεψαν τα γύρω σπίτια αλλά και οι Αρχαιότητες.

Νωρίς το μεσημέρι της Τρίτης, το κακό τρίτωσε, είχε όμως λιγότερες συνέπειες από ότι είχαν οι παραπάνω πυρκαγιές. Η φωτιά που εκδηλώθηκε στον εξωτερικό χώρο του Παλιού Ψυχιατρείου στα Χανιά έκαψε πέντσε συνολικά στρέμματα έκτασης, με τους κήπους και τα καταπράσινα σημεία των εγκαταστάσεων να αποτεφρώνονται και να μαύριζουν. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η φωτιά στο παλιό ψυχιατρείο ξεκίνησε από κάδους απορριμμάτων.

Ενδεικτικά να σημειωθεί ότι τις τελευταίες ώρες, η Πυροσβεστική Υπηρεσία στην Κρήτη δεν αντιμετώπισε μόνο μεγφάλες φωτιές αλλά και μικρότερης έκτασης από τις οποίες ευτυχώς δεν είχαμε τραγικές συνέπειες. Συγκεκριμένα, φωτιές ξέσπασαν στο Χουμέρι Μυλοποτάμου όπου κάηκαν 3 στρέμματα γεωργικών εκτάσεων, στην Αξό Μυλοποτάμου, όπου κάηκαν 2 στρέμματα, στη Σκεπαστή Μυλοποτάμου κάηκαν 15 στρέμματα και στις Βρύσες 20 στρέμματα έγιναν στάχτη.
Σε συνέντευξή του στο Ράδιο Κρήτη ο Διοικητής των Πυροσβεστικών Δυνάμεων Κρήτης, Αρχιπύραρχος Γιάννης Μαραγκάκης, τόνισε υπό τις παρούσες καιρικές συνθήκες δεν επιτρέπεται ούτε το μπαρμπεκιου σε υπάιθριο χώρο και πρόσθεσε ότι το δεύτερο πυροσβεστικό ελικόπτερο για το νησί έρχεται τις επόμενες ημέρες και συγκεκριμένα από τις 20 έως τις 24 Ιουνίου.

Για την Τετάρτη 15 Ιουνίου, ο νομός της Κρήτης στον οποίο ο κίνδυνος για πυρκαγιά θα είναι υψηλός, είναι αυτός των Χανίων καθώς σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ο βαθμός είναι στο 3, δηλαδή υψηλός.

πηγή