Το Κεφαλόβρυσο βρίσκεται σε απόσταση μόλις 3 χιλιομέτρων από το Καρπενήσι. Εκεί έγινε μία από τις σημαντικότερες μάχες της Επανάστασης του 1821, στις 8 Αυγούστου 1823, όταν ο Μάρκος Μπότσαρης με δύναμη 450 Σουλιωτών επιτέθηκαν στην εμπροσθοφυλακή του τουρκικού στρατού.

Οι απώλειες για τους Τούρκους υπήρξαν βαριές, περίπου 1000 άνδρες, ενώ για τους Έλληνες ήταν ελάχιστες, αναγκάστηκαν ωστόσο να υποχωρήσουν, όταν σκοτώθηκε στη μάχη ο Μάρκος Μπότσαρης. Μία παγκόσμια πρωτοτυπία αποτελεί το γεγονός ότι υπήρξε η πρώτη μάχη στη παγκόσμια πολεμική ιστορία με τα χαρακτηριστικά των σύγχρονων καταδρομών.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Σήμερα το μνημείο του Μάρκου Μπότσαρη και της μάχης στέκει εκεί, υπενθυμίζοντας στους επισκέπτες την ιστορική σημασία του Κεφαλόβρυσου. Εκτός των άλλων, αποτελεί ιδανική τοποθεσία για χαλάρωση και ξεκούραση.

Από την άνοιξη και μετά μέχρι όσο επιτρέπει ο καιρός πριν έρθουν τα πρώτα κρύα, στην μικρή νησίδα που βρίσκεται στο κέντρο της λιμνούλας βρίσκουν καταφύγιο μερικές πολύ όμορφες ήμερες πάπιες. Όταν αυτές έχουν κέφια και κάνουν τα παιχνίδια τους στο νερό αποτελούν ένα πραγματικά όμορφο θέαμα.

Ο προορισμός μας βρίσκεται ΝΔ από το Καρπενήσι.
Ξεκινάμε από την διασταύρωση των οδών Μπακογιάννη και Απόδημων Ευρυτάνων.

  1. Κατευθυνόμαστε στην οδό Μπακογιάννη, σε 0.3km στα δεξιά μας βλέπουμε το Γενικό Νοσοκομείο Καρπενησίου, εμείς συνεχίζουμε στην αριστερή παρατεταμένη στροφή 180 μοιρών και αμέσως μετά στην δεξιά, η ονομασία του δρόμου αλλάζει και βρισκόμαστε πλέον στην οδό Παναγίας Προυσιωτίσης.
  2. Συνεχίζουμε στην Παναγίας Προυσιωτίσης, σε 0.6km και μετά από δύο διαδοχικές στροφές η πρώτη δεξιά και η δεύτερη αριστερή η ονομασία του δρόμου αλλάζει ξανά και βρισκόμαστε πλέον στην οδό Χρυσής Κατσαμπά.
  3. Συνεχίζουμε στην οδό Χρυσής Κατσαμπά, σε 0.8km φτάνουμε σε κόμβο όπου τον διασχίζουμε κάθετα (περνώντας την Περιμετρική Καρπενησίου η οποία μετονομάζεται σε Επαρχιακή Οδό Καρπενησίου – Προυσού – Καλλιθέας).
  4. Συνεχίζουμε αφού έχουμε περάσει τον κόμβο σε 1.2km φτάνουμε στο Κεφαλόβρυσο.

 

ΔΕΙΤΕ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟ ΧΑΡΤΗ ΕΔΩ