Πριν λίγες μέρες είχαμε αναρτήσει ένα άρθρο που είχε γράψει ο Νίκος Μουρατίδης για την εγκατάλειψη στο Μουσείο της Σαλαμίνας, στο οποίο οι ιθύνοντες το έχουν παραμελήσει με τα αποτελέσματα να είναι εμφανή!

Σήμερα σε ένα νέο άρθρο στο nikosonline.gr θα δούμε για το Μουσείο της Ελευσίνας που και αυτό έχει την ίδια μοίρα.

Βέβαια έρχεται σε αντίθεση με την ιστορία της Ελευσίνας, που δεν έχει καμία σχέση με τη σημερινή της εικόνα. Τώρα η Ελευσίνα είναι «πνιγμένη» στις ρυπογόνες βιομηχανίες, στα διυλιστήρια, στις μάντρες, στα ερειπωμένα εργοστάσια, στην σαβούρα και στην ακαλαισθησία, αλλά στην αρχαιότητα  θεωρούνταν μία εκ των πέντε ιερών πόλεων του Ελλαδικού χώρου, και ένα πολύ σπουδαίο θρησκευτικό κέντρο λατρείας. Ήταν η πόλη του Αισχύλου, των Ελευσίνιων Μυστηρίων, της Δήμητρας και της Περσεφόνης.

Πιστεύω ότι η επόμενη επιδίωξη των αρμόδιων φορέων, είναι η ίδρυση ενός νέου Μουσείου, αντάξιου της σημασίας του χώρου, που θα πληροί τις μουσειολογικές απαιτήσεις του 21ου αιώνα. Δεν γίνεται πια να βλέπουμε μουσεία με μωσαϊκά στα πατώματα, με ξεφλουδισμένους τοίχους, με φριχτά χρώματα, με κακό φωτισμό, με υγρασία, και ακαλαισθησίες. Θέλουμε Μουσεία που θα είναι δυνατή η κατάλληλη ανάδειξη όχι μόνο των ευρημάτων από τις παλιές ανασκαφές αλλά και του συνεχώς αυξανόμενου υλικού από τις σωστικές ανασκαφές που διεξάγονται αυτή τη στιγμή στο υπέδαφος της σύγχρονης πόλης……

Διαβάστε την συνέχεια κάνοντας κλικ εδώ