Δεν θα ασχοληθώ πολύ με το νησί, με την ιστορία του ή τις αρετές του. Θέλω να σας μιλήσω για την υπέροχη, μικρή, σαν ζωγραφιά πλατεία, στον οικισμό Νικιά. Σας μιλάω για ένα από τα πιο «παράξενα» νησιά της Ελλάδας, ένα νησάκι στο σύμπλεγμα των Δωδεκανήσων, την Νίσυρο.

Η ωραιότερη μικρή πλατεία της Ελλάδας, λέγεται «πόρτα» γιατί από κει ξεκινούν όλοι οι δρόμοι του χωριού. Η πλατεία αυτή ανοίγει όλες τις πόρτες του χωριού. Τα Νικιά είναι ορεινός παραδοσιακός οικισμός της Νίσυρου και είναι ένα χωριό κτισμένο στο χείλος της καλντέρας, στο εσωτερικό του νησιού σε υψόμετρο 390μ. Εξαιτίας της θέσης του, που προσφέρει πανοραμική θέα του κρατήρα του ηφαιστείου, έχει αναδειχθεί σε τουριστικό προορισμό. Και μόλις οι τουρίστες και οι ταξιδιώτες φτάνουν στα Νικιά, εκτός της θέας, ερωτεύονται και την πλατεία του χωριού.

Στην πλατεία υπάρχει ένα βοτσαλωτό του ντόπιου τεχνίτη Πασχάλη Πασχαλάκη, το οποίο κατασκευάστηκε το 1923 και γύρω βρίσκονται: ο Ναός των Εισοδίων της Θεοτόκου με το παλιό σχολείο, το κτίριο της «Καζελλαρίας» (Δημαρχείο) και ένα νεοκλασικό καφενείο, ενώ από την άλλη πλευρά έχει θέα προς…

 

Η συνέχεια στο αγαπημένο nikosonline.gr