Χτισμένη πάνω σε χερσόνησο, στη λίμνη που φέρει το όνομά της, συνδέεται με την ξηρά μέσω μιας λωρίδας γης κι έτσι δίνει την εντύπωση πως μοιάζει με νησί. Είναι η Καστοριά, η λεγόμενη «αρχόντισσα της Δυτικής Μακεδονίας», με το όνομά της να αποδίδεται, κατά την επικρατέστερη άποψη, στους κάστορες που ζούσαν στην περιοχή για αιώνες. Έχει επίσης συνδεθεί με τον Κάστορα, τον έναν από τους δύο Διόσκουρους.

shutterstock_372809956

Πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού της Δυτικής Μακεδονίας, η Καστοριά έχει πολυκύμαντη και μακραίωνη ιστορία μιάμισης χιλιετίας. Την ακμή που κατά καιρούς γνώρισε – και ως κέντρο διακίνησης γουναρικών- επιβεβαιώνουν οι πολλές βυζαντινές της εκκλησίες και τα αρχοντικά της

shutterstock_412156030

Η πόλη αντανακλάται πανέμορφα στη λίμνη της, τη λίμνη Ορεστιάδα. Το βάθος της κυμαίνεται από 8-12 μέτρα και η μέση θερμοκρασία είναι 22 βαθμοί Κελσίου. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα πλούσια λίμνη σε αλιεύματα, ενώ στην περιοχή συναντώνται περισσότερα από 200 είδη πουλιών. Τα νερά της λίμνης περιβρέχουν την πόλη της Καστοριάς και φυσικά αποτελεί το σήμα-κατατεθέν της, χαρίζοντας μαγευτικές εικόνες στον επισκέπτη. Ένας καθρέφτης που απλώνεται στην πόλη και δημιουργεί μυστηριακά σκηνικά ιδιαίτερα το φθινόπωρο και την άνοιξη.

shutterstock_412154452

Κοντά στη λίμνη βρίσκεται και το Δισπηλιό, στο οποίο έχουν βρεθεί τα υπολείμματα ενός προϊστορικού παραλίμνιου οικισμού. Επιπλέον, υγρά λιβάδια, δασωμένοι λόφοι, παραλίμνια δάση και πλούσιοι βιότοποι συνθέτουν το σκηνικό γύρω από τη λίμνη και σε αυτά οφείλεται η πλούσια ορνιθοπανίδα της περιοχής.

shutterstock_507110818

Σε μια εξόρμηση στην πόλη μπορεί κανείς να θαυμάσει εκτός από το εκπληκτικό τοπίο και την όμορφη πόλη τον νεολιθικό οικισμό στην Αυγή, τη σπηλιά του Δράκου στη βόρεια πλευρά της χερσονήσου αλλά και το Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων της πόλης.

1