Λεηλασίες, κλοπές, εγκατάλειψη μάστιζαν τόσα χρόνια αυτό το υπέροχο πάρκο –το οποίο μπορεί να γίνει ένα πρώτης τάξεως πάρκο αναψυχής για τους κατοίκους των Αθηνών που ψάχνουν για λίγο πράσινο και πράσινο δεν βρίσκουν.

Το Τατόι καταλαμβάνει έκταση 47.000 στρεμμάτων από τα οποία τα 16.000 έχουν χαρακτηριστεί ως ιστορικός τόπος. Περίπου 1.000 στρέμματα είναι ο βασικός πυρήνας του κτήματος, ο οποίος περιλαμβάνει την πρώην βασιλική κατοικία και τα συνοδευτικά κτίρια. Όπως έχει καταγγελθεί επανειλημμένως, το κτίριο του θερινού ανακτόρου παρουσιάζει ζημιές από το σεισμό του 1999 και φθορές από τη χρόνια εγκατάλειψή του, όπως ρωγμές, ίχνη φθοράς από πυρκαγιά στο χώρο της τραπεζαρίας, έντονη υγρασία, φθορές ξύλινων στοιχείων και αποσαθρώσεις. Έχουν παραβιάσει τις πόρτες και κλέβουν ανενόχλητοι έπιπλα και άλλα χρηστικά αντικείμενα που βρίσκονται εκεί.

 

Το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων αποφάσισε ομόφωνα πως το θερινό ανάκτορο προτείνεται να γίνει επισκέψιμο στο κοινό, και στους χώρους του να γίνει έκθεση με όσα από τα αντικείμενα και τα έπιπλα της πρώην βασιλικής οικογένειας έχουν απομείνει. Η ανάπλαση θα περιλαμβάνει το ανάκτορο, το κτίριο των μαγειρείων και τους κήπους με το αισθητικό δάσος συνολικής έκτασης 60 στρεμμάτων…..

 

Διαβάστε την συνέχεια, δείτε και εικόνες που μας κάνουν ρεζίλι……