Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, πρότεινε στον Κώστα Χατζηεμμανουήλ, την πλήρη αποκατάσταση του αεροδρομίου Πρίνουστο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων από το ξεκίνημα της λειτουργίας του 

Πολλές και σημαντικές ειδήσεις έβγαλε η συνάντηση του Κώστα Χατζηεμμανουήλ με τον Υπουργό Άμυνας, Πάνο Καμμένο, η οποία πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη και είχε στο επίκεντρό της τους εορτασμούς συμπλήρωσης 100 ετών από τη λειτουργία του αεροδρομίου Καζαβητίου στον Πρίνο.

Με πρωτοβουλία του Υ.ΕΘ.Α., θα κληθούν εκπρόσωποι από όλες τις πρεσβείες των Συμμαχικών Δυνάμε

ων της Αντάτ, που ήταν στο πλευρό της Ελλάδας κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο (Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία, Ρωσία, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία), ενώ με πρόταση του κ. Καμμένου θα παρασημοφορηθεί o David Bremner (Ντέιβιντ Μπρέμνερ), απόγονος του υποπλοίαρχου του Βρετανικού Πολεμικού Ναυτικού, Donald Bremner (Ντόναλντ Μπρέμνερ), ο οποίος ήταν ο πρώτος πιλότος που προσγειώθηκε με αεροπλάνο στο αεροδρόμιο του Πρίνου κατά τον Α’ παγκόσμιο πόλεμο.

Παράλληλα, ο Υπουργός Άμυνας πρότεινε συνεργεία των Μικτών Ομάδων Μηχανημάτων Ανασυγκρότησης (ΜΟΜΑ) να βρεθούν στη Θάσο την άνοιξη και να αποκαταστήσουν τον αεροδιάδρομο του ιστορικού αεροδρομίου του Καζαβητίου, πρόταση που βρήκε σύμφωνο τον κ. Χατζηεμμανουήλ, ο οποίος θα κάνει τη σχετική εισήγηση στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο.

Παράλληλα, ο Δήμαρχος Θάσου έχει επικεντρωθεί σε έναν ακόμη μεγάλο στόχο, που είναι η επιστροφή των οστών του Σημαιοφόρου Σπυρίδωνα Χάμπα, ο οποίος καταρρίφθηκε σε αερομαχία στα Δαρδανέλια από τον φημισμένο Γερμανό πιλότο Εμίλ Μάινεκε.

Ακόμη, ο κ. Χατζηεμμανουήλ έχει ζητήσει τη συνδρομή του κ. Καμμένου, ώστε τις ημέρες τέλεσης των εορτασμών για τα 100χρονα του αεροδρομίου Καζαβητίου, να παραβρεθεί στη Θάσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

Ο Χάμπας ήταν αγνοούμενος επί πολλά χρόνια, όμως τελικά πιστοποιήθηκε ο θάνατός του και η ύπαρξή του τάφου σε βρετανικό κοιμητήριο των Δαρδανελίων. Με ενέργειες των απογόνων του, αλλά και του Υπουργείου Εξωτερικών, έχει ζητηθεί η επιστροφή των οστών του από την τουρκική κυβέρνηση και η απόθεση των οστών του σε οστεοφυλάκιο, δίπλα στους συμπολεμιστές του.

Στη διάρκεια της παραμονής του στην Αθήνα, ο κ. Χατζηεμμανουήλ παραχώρησε συνέντευξη στην εκπομπή «Τεκμήρια Ελληνισμού», η οποία θα μεταδοθεί από την ΕΡΤ 2 στις 9 Μαρτίου, στις 11 το βράδυ, με θέμα το αεροδρόμιο του Καζαβητίου κατά τον Α” Παγκόσμιο Πόλεμο.

πηγή