Η λίμνη της Βουλιαγμένης, ένα τόσο ξεχωριστό μέρος !

Η λίμνη της Βουλιαγμένης βρίσκεται μόλις 25 χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας, στο νότιο άκρο του Υμηττού, δίπλα στο “λαιμό Βουλιαγμένης” .
Το υφάλμυρο νερό της αναβλύζει από πηγές βάθους 50-100 μέτρων, η θερμοκρασία του νερού παραμένει σταθερή από 21-27°C, ενώ η στάθμη της παραμένει πάντα 50 εκατ. ψηλότερα από εκείνη της θάλασσας, για να ανανεώνεται συνεχώς από τις ιαματικές πηγές. Τα νερά της είναι τόσο ευεργετικά για την υγεία, γι’ αυτό την επισκέπτονται χειμώνα καλοκαίρι.
Στην περιοχή υπάρχουν συνολικά 14 διαφορετικές υπόγειες σήραγγες. Η μία από αυτές είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο. Έχει μήκος 800 μέτρα, πλάτος από 60 έως 150 μέτρα, ενώ το βάθος της είναι κατά μέσο όρο τα 80 μέτρα. Οι βυθισμένοι διάδρομοι έχουν συνολικό μήκος 4,3 χιλιόμετρα.
Η λίμνη δημιουργήθηκε όταν τμήμα της οροφής ενός μεγάλου υπόγειου σπηλαίου κατέρρευσε πριν περίπου 2.000 χρόνια λόγω της διάβρωσης και των τεκτονικών κινήσεων και για αυτό δεν υπάρχουν αναφορές από την αρχαιότητα, ούτε καν από τον Παυσανία.
Στην εποχή της Τουρκοκρατίας η λίμνη αναφέρεται με το όνομα “Βουλιασμένος” ή “Καράτσι”, το οποίο σημαίνει “μαύρο νερό”.
Με τη λίμνη συνδέονται δεκάδες μύθοι και ιστορίες με δύτες που “χάθηκαν” στα νερά της και νεράιδες που κολυμπούν εδώ έως και σήμερα.
Οι σπηλαιοκαταδύσεις σε σχέση με τις κανονικές καταδύσεις έχουν τεράστιες διαφορές. Ακόμα και έμπειροι δύτες μέσα στους λαβύρινθους από σήραγγες υπάρχει ο κίνδυνος να χάσουν τον προσανατολισμό τους.
Πολλοί δε διέθεταν ούτε καν το “μίτο της Αριάδνης”, ένα νάιλον σκοινί που δένουν οι σπηλαιοδύτες στην είσοδο του σπηλαίου για να μη χάνονται στους υπόγειους λαβυρίνθους , με αποτέλεσμα να μην βγουν ποτέ στην επιφάνεια. Έτσι αποφασίστηκε από το 1995 τα σπήλαια να κλείσουν για το κοινό, προς αποφυγή ατυχημάτων.
Από το 1992 μία ιδιωτική εταιρεία έχει αναλάβει την εμπορική αξιοποίηση της Λίμνης , όπου και διοργανώνονται διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις. Υπάρχουν ξαπλώστρες και ομπρέλες για όσους επιθυμούν να κάνουν μπάνιο στην λίμνη , επίσης υπάρχει καφετέρια και εστιατόριο.
Σε μία τόσο κοντινή απόσταση από το κέντρο της Αθήνας, υπάρχει ένας φυσικός θησαυρός , που αξίζει κάποια στιγμή μία επίσκεψή σας!