Μια μικρή γαλάζια πινελιά στην άκρη του νομού Ηλείας είναι η λίμνη Καϊάφα, στην ομώνυμη λουτρόπολη. Βρίσκεται ακριβώς δίπλα στη θάλασσα, από την οποία τη χωρίζει μόνο μια λωρίδα γης.

Η Λίμνη Καϊάφα είναι λίμνη της Ελλάδος στην Πελοπόννησο , στην Ηλεία στην λουτρόπολη Καϊάφα, έχει ιαματικά νερά ενώ στα νερά της γίνονται και αθλητικές δραστηριότητες όπως θαλάσσιο σκι. Μέσα στη λίμνη, που πιστεύεται πως δημιουργήθηκε περίπου τον 6ο π.Χ. αιώνα ύστερα από μεγάλο σεισμό, υπάρχει το μικρό νησί της Αγίας Αικατερίνης. Αποτελεί υδροβιότοπο , τον δεύτερο σπουδαίο στην ευρύτερη περιοχή του νομού Ηλείας μετά το οικοσύστημα του Εθνικού Πάρκου υγροτόπων Κοτυχίου Στροφυλιάς, περί τα 50 χλμ βορειότερα. Από την θάλασσα την χωρίζει τμήμα πευκόφυτου δάσους,το οποίο επίσης φέρει το όνομα “Στροφυλιά” καθώς και ιδιαίτεροι σχηματισμοί αμμοθινών.

 

Αποτέλεσμα εικόνας για λίμνη Καϊάφα

Το όνομα της λίμνης πιστεύεται πως προέρχεται από την Καλλιάφεια, μία από τις νύμφες που ζούσαν στο σπήλαιο Ανιγρίδων Νυμφών. Εκεί ζούσαν επίσης οι νύμφες Πηγαία και Ίασις, και στην τελευταία αποδιδόταν και η ιαματική ιδιότητα των νερών.

 

Η λίμνη του Καϊάφα προσφέρει τις ιδανικότερες συνθήκες για θαλάσσιο σκι έχοντας χαρακτηριστεί ως ένα από τα εννέα καλύτερα μέρη στον κόσμο, σύμφωνα με το διεθνές περιοδικό “WATERSKI MAGAZINE”.

Παγκόσμιο event θαλάσσιου σκι στον Καϊάφα.

Ο μύθος έχει μια εξήγηση και για τη δυσοσμία των νερών- είναι πλούσια σε υδρόθειο- καθώς εκεί αναφέρεται πως κατέφυγε να πλύνει και να καθαρίσει την πληγή του ο Κένταυρος Νέσσος που χτυπήθηκε από τα βέλη του Ηρακλή όταν επιχείρησε να βιάσει τη γυναίκα του Δηιάνειρα.

Αποτέλεσμα εικόνας για λίμνη Καϊάφα

 

Επίσης το όνομά της έχει συσχετιστεί κατά την παράδοση στον γνωστό μας από την ιστορία του χριστιανισμού αρχιερέα που καταδίκασε τον Χριστό. Όταν, λοιπόν, ο Καϊάφας βρέθηκε κάποτε στην περιοχή θέλησε να πλυθεί στα νερά της λίμνης. Η κατάρα όμως που τον κατάτρεχε για τη σταύρωση του Χριστού μετέφερε στα νερά τη δυσοσμία της «σάπιας» ψυχής του.

Αποτέλεσμα εικόνας για λίμνη Καϊάφα

Οι περίπατοι στο παραλίμνιο τοπίο επιφυλάσσουν την ευχάριστη ιδιαιτερότητα μια ανάσα από τη λίμνη να απολαμβάνει κανείς τη θέα της ανοιχτής θάλασσας.

1