Πλουμιστές Βενετσιάνικες μάσκες και ακριβά κοστούμια εποχής το κύριο χαρακτηριστικό του καρναβαλιού της Κερκυρας.

Σε μία άλλη εποχή έχει μεταμφιεστεί η πόλη της Κέρκυρας στην οποία από χθες το μεσημέρι κόμισες, κόντες, πρίγκιπες και πρίγκιπες, έκαναν την εμφάνισή τους στα καντούνια και στην κεντρική πλατεία της Κέρκυρας, με κορύφωση την μεγάλη αποκριάτικη παρέλαση που άνοιξε και την αυλαία του κορφιάτικου βενετσιάνικου καρναβαλιού.

Πρωταγωνιστές της πρώτης καρναβαλιστικής παρέλασης, που συνεχίζεται και σήμερα, το Λύκειο Ελληνίδων Κέρκυρας με καλεσμένους από τη Giostra di Zante της Ζακύνθου και τη Giostra Cavalleresca di Sulmona από τη Σουλμόνα της Ιταλίας. Την πομπή, που επισήμως ξεκίνησε από το δημαρχείο της πόλης, με κατεύθυνση στην πλατεία Λιστόν, συνόδευαν τυμπανιστές, υπό τους ρυθμούς θριαμβευτικού διαβήματος.

Τα πανάκριβα κουστούμια, υψηλής ραπτικής, εποχής του 18ου αιώνα, της βενετσιάνικης κουλτούρας που έζησαν οι Κερκυραίοι, αναζωπύρωσαν τις σελίδες της ιστορίας του τόπου, ενώ προκάλεσαν ενθουσιασμό στους μικρότερους.

Τις εντυπώσεις έκλεψαν τα ιπποτικά τάγματα, οι «γκιόστρες», ένα έθιμο που η Κέρκυρα υιοθέτησε από τους Βενετούς και σύμφωνα με αυτό οργανώνονταν κονταρομαχίες, πέρα από τα πεδία των μαχών, στα κέντρα των πόλεων και πολλές φορές μέσα στα αρχιτεκτονικά συμπλέγματα των παλατιών.

Η πρώτη μεγάλη χθεσινή βενετσιάνικη παρέλαση, ολοκληρώθηκε με ιπποτικούς χορούς της εποχής, στο κέντρο της πλατείας της Κέρκυρας, ενώ τη σκυτάλη πήρε το «παιχνίδι του θησαυρού».

πηγή